Додир стакла - Изложба савременог нордијског стакла - Музеј Војводине

Додир стакла – Изложба савременог нордијског стакла

12.04.2017. | Изложбе

У уторак, 21. март 2017. године, у 18 часова, у Дунавској 35, отвара се изложба “Додир стакла – Изложба савременог нордијског стакла”, ауторке Ладе Ратковић Буковчан, музејске саветнице из Музеја Мимара, Загреб.

Изложба је настала у сарадњи са Амбасадом Данске, Финске, Норвешке и Шведске. Кустос изложбе је Александра Стефанов, историчарка уметности, Музеја Војводине.

На изложби ће бити представљено 80 предмета од стакла који су инспирирани старим традицијама израде стакла са севера, али исто тако одражавају утицаје модерног дизајна стварајући спој карактеристичан за нордијски приступ дизајну.

Уметничке предмете који можете погледати на овој изложби на много начина одражавају народе и друштва нордијске регије, као и утицај њиховог географског положаја, историје и вредности. Нордијски дизајн карактерише једноставност, минимализам и функционалност, што се у конкретном примеру уметности у стаклу огледа у њеној чистоћи, јасности и скромности.

Изложба се састоји од 80 предмета насталих у 13 познатих стаклара и студија који су већину својих дела остварили кроз сарадњу са врхунским уметницима, архитектама и дизајнерима. Њихова производња је плод вештине и знања мајстора стаклара, а многи од тих уметника сами израђују своја дела. Пред нама су остварења непогрешиве истанчаности нордијског дизајна утканог у предмете који се и данас израђују, а визионарски су их осмислили легенде дизајна 30-их и 60-их година 20. века Алвар Алто (Alvar Aalto), Тапио Виркала (Tapio Wirkkala), Тимо Сарпанева (Timo Sarpaneva), као и други сарадници финске фабрике стакла Итала (Iittala). Једноставни облици прочишћених обриса, који су спој функционалности предмета и естетске процене аутора, јасно су изражени у делима Ингејерд Роман (Ingegerd Råman) насталим у шведској фабрици стакла Скруфс (Skrufs), као и у дизајну чаша – замисли данског архитекте Јерна Уцона (Jørn Utzon), творца зграде Опере у Сиднеју.

Предмети од стакла, осмишљени пре неколико деценија, и данас се израђују стапајући се с бројним предметима израђеним од 2010. до 2014. године, чинећи једну активну и плодну сцену. Ова сцена повезује идеје младих стваралаца с врхунском вештином стакларске израде попут, на пример, остварења норвешке фабрике стакла Магнур (Magnor). Многи међу њима и сами су стаклари, те своју примарну замисао прате и обликују до завршног тренутка, утискујући у стаклену мембрану предмета и своју замисао и свој дах.

На изложби су, набројмо их редом јер се њихова делатност преплиће у нераскидиву слику скандинавског дизајна, својим остварењима заступљене фабрике стакла Холмегорд (Holmegaard), ARCHITECTMADE и Лене Бјере Дизајн (Lenne Bjerre Design) из Данске; фабрика стакла Итала, Ласисми (Lasismi) и галерија Мафка & Алакоски (за коју се сви предмети израђују у старој фабрици у Рихимакију) из Финске; фабрике стакла Хаделанд, Јевик (Gjøvik) и Магнур, као и студио Нестетанген (Nøstetangen Glass) из Норвешке; фабрике стакла Молерос (Målerås), Скруфс и Нибру (Nybro Glasbruk) из Шведске.

Спонзори изложбе су Wiener Stadtische i I&F McCann Grupa, Винарија Тиквеш,  EuroCons Group, Елопак, Финландиа, Волво, SpotCooler, Q-Free Elcom, Тетра Пак, Ericsson, Масферг Агро, Securitas, Ново Нордиск, Петер Јустесен, Medicon, Iittala, Фосдален, Velux, Norway House и Carlsberg.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ:

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar