Др Адолф Хемпт и др Петар Шварц – оснивачи микробиологије у Новом Саду

22.10.2021. | Изложбе

У току дана Музеја Војводине, у уторак 26. октобра 2021. године у 13,30 сати биће отворена изложба у Хемптоваој кући, под називом „Др Адолф Хемпт и др Петар Шварц – оснивачи микробиологије у Новом Саду“.  Изложба ће бити део сталне поставке Медицинске музејске збирке – Пастеров завод, депандансa Музеја Војводине.

 

Др Адолф Хемпт, оснивач Пастеровог завода, рођен је 21. септембра 1874. у Новом Саду, где је и преминуо 1943. године.

Детињство је провео у Сарајеву (1880–1884), у којем је завршио и школовање до матуре. Одлази на студије медицине у Грац и једну годину борави на студијама у Минхену.

Одлуком Министарства народног здравља у Београду (7. децембра 1921), др Хемпт бива постављен на место референта Здравственог одсека за Бачку, Банат и Барању. Одмах му је поверено и оснивање Пастеровог завода у Новом Саду, да би већ 24. новембрa 1922. Адолф Хемпт именован за сталног шефа Државног Пастеровог завода у Новом Саду.

Хемптово дугогодишње истраживање и проучавање беснила крунисано је 1925. формулацијом нове антирабичне вакцине, инактивисане етром и фенолом. Вакцина се справљала од мозга кунића, а касније јагањаца који су инфицирани вирусом fixe. Антирабична стандард вакцина (према Хемпту) производила се у Новом Саду до 1983. Због изузетних заслуга за југословенску и светску науку, на основу предлога Министарства народног здравља, краљ Александар I Карађоревић је 28. јуна 1928. одликовао Адолфа Хемпта Орденом Светог Саве трећег реда.

 

Др Петар Шварц рођен је 1890. године у Шандорфалви (Мађарска). Медицински факултет завршио је 1917. године у Будимпешти. Након завршетка студија специјализирао је бактериологију у Новом Саду. Постављен је за првог директора 1920. године и као признати стручњак учествовао је у оснивању бактериолошког завода. Завод 1927. године мења назив у Државни хигијенски завод, а 1931. оснива се санитарно-техничко и социјално-медицинско одељење, да би 1952. године постао Хигијенски завод АП Војводине.

Др Петар Шварц је 1933. године основао прву приватну лабораторију, у којој су се радиле савремене лабораторијске анализе.

Након рата обнавља своју приватну лабораторију и постаје први управник Института за медицинска истраживања Војводине.  После пензионисања одлази у Јеврејски старачки дом у Загребу, где је преминуо 1981. године.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar