Други регионални округли сто „Улога локалне самоуправе у процесу дигитализације културног наслеђа“ - Музеј Војводине

Други регионални округли сто „Улога локалне самоуправе у процесу дигитализације културног наслеђа“

04.06.2019. | Вести

Министарствo културе и информисања и Савез градова и општина Србије (СКГО) организовали су други регионални округли сто под називом „Улога локалне самоуправе у процесу дигитализације културног наслеђа“, који је одржан у понедељак, 3. јуна 2019. године, у Музеју Војводине Нови Сад.

На округлом столу се говорило о правним оквирима за дигитализацију културног наслеђа и е-Управе, као и Смерницама за дигитализацију културног наслеђа.

Говорници су били: др Дејан Масликовић, помоћник министра, Министарство културе и информисања, Mаја Кнежевић Ромчевић, секретар Одбора за образовање, културу, омладину и спорт (Стална конференција градова и општина), др Светлана Јовановић, виши саветник, Кабинет председника Владе и Наталија Вуликић, информатичар, Музеј Војводине.

Mаја Кнежевић Ромчевић говорила је о значају сарадње између органа локалне самоуправе и установа културе, као и о важности планирања процеса дигитализације у установама културе. Др Светлана Јовановић скренула је пажњу на то да је процес дигитализације стратешки циљ Владе Републике Србије, те да су све установе у законској обавези да своје пословање прилагоде електронском окружењу, што значи да треба да омогуће пружање услуга грађанима електронским путем. Задатак установа култура је размена података у дигиталном облику и обезбеђивање доступности информација. Напоменула је да ће ускоро све установе културе имати унифициран домен – kultura.gov.rs, а тиме и препознатљиве електронске адресе.

„Од недавно, постоји више закона и подзаконских аката који уређују процес дигитализације у Србији, међу којима је и Закон о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању. Правилник о ближим условима за дигитализацију културног наслеђа се ослања на овај закон и детаљно уређује послове запослених у установама културе у процесу дигитализације“, истакао је др Дејан Масликовић.

Информатичар у Матичној служби Музеја Војводине, Наталија Вуликић објаснила је да Смернице за дигитализацију културног наслеђа стварају предуслове за једнообразност у раду установа културе и дефинишу минимум техничких стандарда за креирање мастер и дериватне копије за сваку врсту културних добара.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar