Два цеховска печатњака из 18. века, из Апатина - Музеј Војводине

Два цеховска печатњака из 18. века, из Апатина

15.07.2021. | Буди одговоран према духу и телу

Један сегмент изложбе „Ја носим вас, ви носите мене – Обућа из Етнолошке збирке Музеја Војводине“ односи се на историјат и организацију обућарских заната. Међу предметима који осликавају живот обућарских еснафа у Војводини нашла су се и два печатњака немачког римокатоличког чизмарског цеха из Апатина, која датирају из друге половине 18. века. Печатњаци су позајмљени из приватног власништва и на њима је урађена конзервација у Музеју Војводине за потребе изложбе.

Печатна поља су округлог облика, израђена од месинга, димензија 10,2 x 3,1 цм и 13,2 x 3,8 цм, док су осмоугаоне дршке печатњака израђене од гвожђа. На печатном пољу већег печатњака (13,2 x 3,8 цм) угравирана је представа светитеља у бискупском орнату са митром и бискупским штапом у левој руци. Испод њега налазе се две картуше са угравираним представама два различита типа чизама са мамузама, изнад којих се налазе по две представе орла. Са леве и десне стране бискупа, фланкирано, налазе се латинични иницијали М и Т и година 1773. У доњем делу налази се мотив мушке главе са брковима. Око печатног поља угравиран је натпис на немачком језику: SIG:DER SCHUSTER UND CSISCHMAN: I: APATIN.

На печатњаку димензија 10,2 x 3,1 налази се угравиран плашт са круном на ком је, такође, представа светитеља у бискупском орнату са митром и бискупским штапом у левој руци. Испод светитеља (бискупа) налази се медаљон са представом чизме са мамузом. Лево и десно од медаљона, фланкирано, су два пропета лава који држе лабаруме. Изнад лавова се налазе стилизоване представе Сунца и Месеца. Око печатног поља стоји натпис на немачком језику: SIG:DER SCHUSTER UND CSISCHMAM: I: APATIN.

На оба печатњака је, као централни мотив несумњиво представљен светац заштитник чизмарског заната. Према сачуваном усменом предању, пре Другог светског рата заштитник немачког католичког чизмарског цеха у Апатину био је Свети Криспин, ранохришћански мученик. Иако се, у западнохришћанској традицији, света браћа Криспин и Криспинијан сматрају свецима заштитницима обућара, на основу представа бискупа на печатњацима из Апатина, приметно је да је у питању неки други светац, патрон обућара, поштован у 18. веку.

Александар Петијевић, музејски саветник – етнолог

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar