Двоглави идол са Гомолаве на улазу у Павиљон Србија (EXPO 2020 DUBAI) - Музеј Војводине

Двоглави идол са Гомолаве на улазу у Павиљон Србија (EXPO 2020 DUBAI)

04.10.2021. | Вести

На Светској изложби у Дубаију, која је отворена 1. октобра 2021. и траје до 31. марта 2022. године, у склопу Павиљона Србија налази се колосална реплика Двоглавог идола, коју је израдио новосадски уметник Александар Бунчић. Импозантна скулптура резултат је сарадње овог талентованог вајара и Музеја Војводине као установе која, између осталог, чува значајне предмете винчанске културе.

Двоглава фигурина, изложена на Сталној поставци Музеја Војводине аутентичан је музејски предмет. Пронађена је на локалитету Гомолава у Хртковцима приликом систематско-заштитног ископавања 1965. године. Израђена је од керамике, а по свом изгледу, ова фигурина са две главе, једним трупом и две руке на боковима, јединствена је по свом изгледу.

Кроз задату тему Србија ствара идеје: Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност Павиљон Републике Србије прославља 7.000 година креативности и иновација на овим просторима. Изложбеном поставком на Павиљону ауторски тим настоји да савремену Србију представи као наследника неолитске винчанске културе, иновативне у многим сегментима, и земљу коју и данас красе креативне идеје бројних талентованих и инвентивних појединаца, компанија и организација.

Аутор колосалне скуплтуре, за коју је инспирацију потражио на сталној поставци Музеја Војводине и у разговорима са директорком Музеја, археолошкињом Тијаном Станковић Пештерац, Александар Бунчић, дипломирао је вајарство и мастерирао цртање на Академији уметности у Новом Саду. Реализовао је бројне самосталне и колективне изложбе, добитник је девет награда, а данас је и доцент на Катедри за вајање на истој академији где се и школовао.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar