Енигма. Дешифровати победу - Музеј Војводине

Енигма. Дешифровати победу

01.06.2016. | Изложбе

У среду, 1. јуна 2016. године у 19 сати у Дунавској 37, отвара се изложба “Енигма. Дешифровати победу”. Изложба је реализована у сарадњи са Амбасадом републике Пољске у Београду и биће отворена до 13. јуна 2016. године.

Изложба ће представити достигнућа математичара у криптологији која су допринела савезничкој победи у Другом светском рату.

Изложбу је изворно приредила самоуправа Великопољског војводства и она је од 2010. до данас представљена у више од 30 градова у девет земаља, на два континента. Гостовала је у Европском парламенту у Бриселу, у Блечли парку – најпознатијем европском центру за криптологију у Енглеској, у Португалу, Француској, Холандији, Канади, Сједињеним Америчким Државама, Италији, у Парламенту Републике Пољске, као и у многим градовима у Пољској.

Циљ изложбе је да исприча код нас веома мало познату причу, из времена непосредно пред почетак Другог свестског рата, о пољским криптолозима и њиховојм доприносу у разоткривању тајни немачке машине за шифровање „Енигма” – што је један од најзначајнијих догађаја тог времена. Успех који су остварили у пресретању и обради порука у великој мери је утицао на даљи ток догађаја, као и на исход рата у целини, тиме и на судбину Европе и света.

Поставка „Енигма. Дешифровати победу“ подсећа на интелектуални допринос Пољака у савезничкој победи у Другом светском рату о којој се далеко мање зна него о победи на бојном пољу. Када је реч о улози Пољака у победи над нацистичком Немачком, не треба заборавити да у ратовима не побеђују само физичка снага и моћна војска, веć и интелигенција, знање и вештине.

Тројица великих пољских математичара: Марјан Рејевски, Јежи Ружицки и Хенрик Зигалски су поступајући храбро, интуитивно, интелигентно, генијално применивши нове технике разбијања шифара математичким методама успели да разоткрију принцип рада и да пред рат израде копије немачке машине за шифровање – „Енигме“. Тако је настала једна од највећих тајни пољске контраобавештајне службе. После окупације Пољске 1939. године, успели су да избегну заробљавање и да пренесу Британцима и Французима своја сазнања па и готове примерке својих копија „Енигме“. Тиме су пресудно допринели каснијем раду и успеху великог и данас чувеног савезничког центра за прикупљање, обраду, дешифровање и декодирање информација у Великој Британији – Блечли Парку.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar