Епидемија пре 2800 година?

07.05.2020. | Остани код куће и научи нешто ново

Место: Гомолава код Хртковаца, општина Рума

Време: почетак гвозденог доба

Налаз: 114 скелета у две гробнице

Током дугогодишњих истраживања овог важног локалитета на Сави, откривена су два изузетна гробна налаза. Ради се о две кружне гробнице са по 36 и 78 скелета – 8 мушкараца, 42 жене и 55 деце. Код 5 одраслих индивидуа није било могуће одредити пол.

Физичке антрополошке анализе су показивале да нема трагова насилне смрти. Керамички прилози и метални накит су одредили припадност гробница тзв. Халштат Б3 хоризонту, тј. другој половини 9 века пре нове ере. То је време провале коњаника пореклом из области између Црног мора и Кавказа (тзв. Трачко-Кимерски удар). Одмах је настала и хипотеза о појави неке заразне болести, која је узроковала нагло умирање великог дела популације овог насеља. Могуће да се радило о вирусу, који су донели номадски коњаници са истока. Две масовне гробнице показују да је проценат смртности био висок, као и да је умрло пуно деце и млађих жена (20–40 година). У време када су вршене само физичке анализе (1972), није било могуће сакупити више информација. У међувремену, сличне масовне гробнице из истог времена, откривене су на доњем току Дунава у Румунији, и у горњем Потисју у Мађарској. И ови налази се могу довести у везу са вероватним путем инвазора, дуж Дунава и преко карпатских прелаза.

Прошле године се Музеј Војводине прикључио међународном пројекту ДНК анализе скелета старијег гвозденог доба. Надамо се да ће резултати открити нешто ново о загонетној смрти великог броја становника насеља код Хртковаца.

Јован Коледин, виши кустос – археоло

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar