Гостовање изложбе Стрма равница у Требињу - Музеј Војводине

Гостовање изложбе Стрма равница у Требињу

11.10.2022. | Изложбе

У Музеју Херцеговине у Требињу, у четвртак, 13. октобра 2022. године, свечано ће бити отворена гостујућа изложба Музеја Војводине под називом Стрма равница – сто година од колонизације Војводине 1921. године аутора Богдана Шекарића музејског саветника и Димитрија Михајловића кустоса-историчара.

Као победници у Првом светском рату, српски добровољци су се колонизовали 20-тих година 20. века на добијену земљу у Војводини. Изложени предмети на поставци део су личних инвентара, збирки, покућстава и радионица породица потомака добровољаца Великог рата који су у Војводину дошли из различитих, а по највише динарских крајева попут Херцеговине, Босне, Црне Горе, Лике, Баније, Кордуна и Далмације. Том приликом, формирамо је 91 место у којем су добровољачке породице започеле нов живот.

Поред многобројних изазова са којима су се колонисти сусретали током једног века свог живота у равници, њихови потомци настављају да баштине и чувају сећање на своје претке, о чему сведочи и ова изложба настала у склопу јубилеја обележавања стогодишњице колонизације Војводине.

Изложба ће бити отворена до 2. новембра 2022. године.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar