Гостује изложба "Тржница - трбух града" из Ријеке - Музеј Војводине

Гостује изложба “Тржница – трбух града” из Ријеке

14.09.2016. | Изложбе

Задовољство нам је да Вас позовемо на отварање изложбе “Тржница – трбух града” 14. августа 2016. у 19 сати, у изложбеном простору Музеја Војводине, у Дунавској 35. Изложба је остварена у сарадњи Етнографског музеја Истре/Мусео Етнографицо делл’Истриа и Поморског и повијесног музеја Хрватског приморја Ријека. Ауторке изложбе: Тања Коцковић Заборски, Ивана Шарић Жиц

Одлазак на тржницу, плацу, маркат (меркат), пијацу део је наше свакодневнице. Купујемо свеже воће и поврће, месо и рибу, јаја, сир и млеко. Размењујемо рецепте, тражимо савет, коментаришемо време, политичку и привредну ситуацију или јучерашњу ТВ емисију. Подстицајна енергија тржнице мотивише нас да у тој складној синергији боја, мириса и звукова пронађемо “најбољу” намирницу за укусан оброк. Тржнице имају бројна значења – од друштвенога до економског и туристичког, али то су првенствено места комуникације. У себи имају нешто универзално, но одлазак на тржницу уједно је и изразито индивидуалан. Свако има свој план обиласка тржнице. Ви можда прво купујете поврће, неко жели купити рибу на крају, неко жели попити кафу с пријатељима. Који је Ваш план? Градске тржнице сведоци су економског и друштвеног развоја града, показатељи прилика у којима живе његови становници. Управо се на овом месту успоставља веза између људи и хране путем непосредног односа с произвођачима и продавцима намирница. То је место дружења, размене знања и вештина, размене рецепата, комуникације грађана са комшијама и локалном средином. У времену све снажније глобализације, градске тржнице представљају својеврсне музеје на отвореном, музеје идентитета у којима је презентована локална традиција. Иако нам се понекад чини да тамо “само” набављамо намирнице, заправо на тржницама откривамо идентитет града и његових становника. Намирнице које тамо купујемо говоре о врло важном аспекту нематеријалне културе – исхрани, стилске одлике архитекуре тржног простора сведоче о културним утицајима, мултикултурални карактер документује миграциони карактер локалног становништва. Значај тржнице огледа се не само у понуди производа који су доступни купцима већ представља и место које чува “дух” града и његову нематеријалну традицију.

Истражујући тржнице у Ријеци и Пули циљ није био истакнути само специфични значај тих тржница, већ указати на универзалну тему односа купаца и продавца која је карактеристична за све тржнице.

Изложба остаје отворена до 30. септембра 2016.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar