Градина на Јелици - Muzej Vojvodine

Градина на Јелици

31.07.2018. | Изложбе

Изложба “ГРАДИНА НА ЈЕЛИЦИ. Утврђени центар у Илирику VI века и вишеслојно археолошко налазиште” археолога проф. др Михаила Милинковића отвара се у Музеју Војводине, Дунавска 35, у уторак, 31. јула у 12 сати.

Изложбу је први пут у својим просторијама, у мањем обиму, приредио Народни музеј у Чачку 2014. године поводом обележавања 30 година археолошких ископавања на локалитету Градина на Јелици, да би она, са готово двоструким бројем експоната, била презентована у Галерији САНУ током пролећа 2017. и у Народном музеју у Краљеву у октобру исте године.

Градина на Јелици данас представља једно од најпознатијих и најзначајнијих рановизантијских налазишта (време 6. и почетка 7. века н.е.) у Србији и њеном окружењу. Поред остатака из времена Источног римског царства (рановизантијских), на Градини се у нешто мањој мери дошло и до материјалних трагова из праисторијског и раносредњовековног периода. Културни слој са највећим бројем налаза свакако је рановизантијски, с обзиром да је у том времену на Градини био подигнут утврђен град са до сада откривеним остацима пет цркава, са резиденцијама, кућама за становање, радионицама и складиштима, као и са некрополама.

Удаљена око 160 km ваздушном линијом од Новог Сада ка југоистоку, у близини савременог града Чачка, Градина (846 m) представља један од доминантних врхова планине Јелице са кога се, како је то још 1865. године уочио пионир српске археологије Јанко Шафарик, пружа величанствен поглед на цео околни предео, са пречником од неколико десетина километара (Рудник, Равна гора, долина Западне Мораве, Драгачево, и даље). Зато није случајно што се живот на њој, са прекидима, одвијао у трајању од преко 3 миленијума, од праисторијских епоха до раног средњег века, посебно у мање сигурним временима, када је човек тражио места за живот која су била штићена већ својим природним положајем. Нема сумње да је Градина на Јелици један од кључева за разумевање процеса који су доминирали на Балкану током рановизантијског периода, у време сеобе народа и раног средњег века. Вреди потсетити на чињеницу да је управо у том периоду, на рушевинама Римског царства, дошло до основног формирања Европе какву данас познајемо.

Пред публиком ће се наћи 507 експоната углавном из фонда Народног музеја у Чачку који су груписани хронолошки, тематски и према намени – од оних везаних за историјат истраживања, до налаза праисторијског, римског, рановизантијског и раносредњовековног периода.

Док праисторисјке налазе (позни енеолит, средина 3. миленијума с.е. – гвоздено доба III, VI-IV век с.е.) претежно представљају уломци керамичких посуда и обрађени камени артефакти, спектар рановизантијских (6-почетак 7. века н.е.) је неупоредиво шири: могу се навести остаци фортификације (бедеми, капије, куле, контрафори), пет цркава, од којих су неке биле украшене фрескама и каменом пластиком, презентованим на овој изложби, неколико резиденција имућнијих становника, опремљених поред осталог са фигуралним капителима, такође изложеним, радионица за прераду метала, складишта за житарице, стамбених згарда, као и више хиљада покретних налаза – грнчарије, предмета од стакла, алата, оружја, накита, делова одеће, свакодневних употребних предмета, светиљки, личног прибора, новца итд. Мањи део налаза из овог хоризонта носи одлике материјалне културе типичне за германска племена, посебно за Гепиде, тада углавном настањене у јужним деловима Панонске низије.

Рановизантијски регионални центар на северу Илирика страдао је крајем 6. или почетком 7. века у силовитом пожару, могуће услед напада Авара и Словена. Ипак, остаци града су били поново насељени од стране становништва које је употребљавало керамику углавном словенског начина израде, и које је искористило рановизантијке рушевине као ново место за живот, оквирно у периоду 7-9. века.

Градина на Јелици се истражује у оквиру научноистраживачког пројекта Филозофског факултета у Београду, под руководством проф. др Михаила Милинковића, аутора изложбе, и са финансијском подршком Министарства за културу и информисање Србије.

Изложба ће у Музеју Војводине бити отворена до 31. августа.

Katalog izložbe

{gallery}fotogalerija/gradina_na_jelici{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar