Харлампије у Битоли - Музеј Војводине

Харлампије у Битоли

14.09.2023. | Миш Харлампије

Надам се да уживате у почетку нове школске године и да сте имали диван распуст. Ја јесам!

Био сам тајни гост у Институт и Музеј Битола. Како тајни? Па лепо, нико није приметио кад сам ускочио у путну торбу кустоскиње.

Ишли смо да научимо како се праве тактилне изложбе, да у њима могу да уживају и људи који не виде. Тамо сам се баш спријатељио са једном кустоскињом Иреном и она ми је показала на изложби клавир на којем је компонована прва македонска опера, и икону једног свеца који се зове скоро исто као ја – Харалампије, и дивне ношње, и како је изгледала Битола у прошлости…ма свашта ми је показала.

Водила ме је и на једно занимљиво археолошко налазиште које се зове Хераклеја, са дивним мозаицима насталим још за време Старог Рима. Оооо што је тамо било пуно мачака, али и згодних места да им шмугнеш. Мада морам вам признати са једном мачком је било другачије, не да нисам бежао од ње,  него смо се чак и спријатељили. И она, као и ја, живи у Музеју и зна да прича занимљиве приче.

Диван ми је био овај распуст, одморан сам се вратио у своју кућу и настављам да спремам нешто ново за Вас и Ваше родитеље. Једну мапу да се заједно забавите док уживате у нашој сталној поставци. Ускоро ћу Вам јавити још детаља, а сад одох да радим...

 

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar