Хуманитарни божићни концерт - Музеј Војводине

Хуманитарни божићни концерт

05.01.2017. | Догађаји

У четвртак, 5. јануара 2017. године, у 19 сати, Дунавска 35, одржаће се хуманитарни божићни концерт у Музеју Војводине. Наступаће вокални студио “Орфелин” са диригентом Тамаром Адамов Петијевић.

Гости концерта ће бити деца из Академије забаве и уметности О&М.

На програму ће бити: Православна духовна музика, српске и руске божићне народне песме.

Улазница је слаткиш за децу из прихватилишта „Сигурна дечија кућа“.

Вокални студио и оркестар Орфелин, од свог оснивања 2009. године, приређује углавном тематске музичке пројекте, промовишући трајне и узвишене вредности уметничке музике повезујући је са великим хришћанским празницима, значајним јубилејима или историјским епохама, као што ће бити случај на божићном концерту у Музеју Војводине. Већи део ансамбла чине чланови познатог хора Свети Стефан Дечански, затим студенти Музичке академије и одабрани ђаци Музичке школе Исидор Бајић. Студио у свом саставу има симфонијски оркестар, формиран од професионалаца и студената.  Ансамбл је до сада одржао бројне концерте барокне музике, на којима је изводио кантате, ораторијуме и пасије Баха, Хендла, Перголезија, Моцарта итд. Посебно место у репертоару Орфелин-а заузима српска музика свих епоха. Инспирацију за име ансамбл је добио од ренесансне личности Захарија Орфелина, једног од најзначајнијих, али и најнеобичнијих српских стваралаца. Својим животом и делатностима, које укључују чак двадесетак занимања, он нам се указао као изузетна метафора наших идеја и циљева, а и као илустрација нас самих, модерних номада и трагача у свету у коме живимо.

Тамара Адамов Петијевић се више од две деценије бави дириговањем, а данас води три хора и два оркестра, који броје укупно око 300 извођача, махом младих људи. Као виолиниста дуго је била активан члан симфонијских и камерних оркестара, а потом и професор тог инструмента. Добитник је неколико високих националних признања за педагошки рад. Дириговање је усавршавала на курсевима широм Европе, кроз рад са светски познатим диригентима, а сада је докторант на Факултету музичке уметности у Београду. Добитник је ласкавог признања “Best Conductor Performance” у Прагу 2006. Хорови које води награђивани су на бројним домаћим и интернационалним такмичењима. Гостовала је у готово свим европским земљама, Русији и Израелу,  објавила неколико нотних издања и 20 дискова, са многим композицијама премијерно изведеним и снимљеним. Интензивно се бави истраживањем духовне, хорске и ораторијумске музике. Била је диригент и предавач на Хорским радионицама у Чикагу (САД), Торонту (Канада) и Торину (Италија), члан жирија на неколико међународних такмичења и конкурса, као и прва жена-диригент и професор у историји Карловачке Богословије од 18. века.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar