Рација

.

0
0
0
s2sdefault
Проглас епископа бачкој Иринеја објављен
у време спровођења рације у јужној Бачкој

Рација спроведена у јужној Бачкој и Новом Саду током јануара 1942, од стране припадника мађарске окупационе војске и полиције, представља један од најмасовнијих ратних злочина у окупираној Војводини и Југославији за време Другог светског рата. Жртве су биле мештани Чуруга, Жабља, Мошорина, Ђурђева, Госпођинаца, Титела, Вилова, Гардиноваца, Лока, Шајкаша, Темерина, Србобрана, Бечеја и Новог Сада. О догађајима су били обавештени, не само непосредни организатори из руководства окупационе војске и полиције, већ и регент Миклош Хорти и тадашњи председник владе Ласло Бардоши.

Проглас објављен од стране окупационих власти
у време спровођења рације у Новом Саду

Као повод за почињење масовног злочина искоришћен je сукоб у Жабаљском риту између бораца Шајкашког партизанског одреда и једне извиђачке јединице. Након што су у краткотрајној борби партизани разбијени, мађарске оружане снаге су опремљене оклопним возилима и тенковима отпочеле „акцију чишћења“, са изговором да гуше непостојећи устанак у јужној Бачкој.

Рација у Новом Саду, Милетићева улица, јануар 1942. године

У периоду од 4. јануара, када је рација отпочела у Чуругу, па до 29. јануара, када је извршен покољ у Бечеју, убијено је око 4.000 цивила. У селима јужне Бачке убијање је трајало две недеље, док је у Новом Саду „акција чишћења“ потрајала три дана – од 21. до 23. јануара. Према поименичном попису жртава, међу настрадалима је 2.578 Срба, 1.068 Јевреја, 64 Рома, 31 Русин и 21 Мађар. Међу жртвама је било и 927 жена и 477-оро деце. О размерима почињеног ратног злочина сведочи податак да је за само неколико дана настрадала приближно 1/10 становништва Чуруга и Жабља.

Рација у Новом Саду, Милетићева улица, јануар 1942. године

Већина директних наредбодаваца одговорних за организовање рације је након рата изручена Југославији и затим осуђена на смрт. Начелник генералштаба мађарске војске генерал Ференц Сомбатхељи је стрељан у Петроварадину, генерал Ференц Фекетехалми-Цајднер је јавно обешен у Жабљу, а генерали Јожеф Граши и Мартон Зелди су јавно обешени у Новом Саду.

У Збирци фотографија Одељења савремене историје Музеја Војводине налазе се фотографије настале за време спровођења рације у Новом Саду, на којима се виде починиоци и њихове жртве, и које су најчешће коришћене у јавности као сведочанство трагичних догађаја. У Музеју се чува и низ плаката, прогласа и докумената из тог времена.

Др Александар Хорват, кустос – историчар