Луксузан накит за овај и онај свет (први део)

.

0
0
0
s2sdefault

На некрополи старој приближно 7.000 година пронађен је луксузни накит израђен од морских шкољки и амулети од украсног камена. Био је саставни део гробних дарова који су прилагани уз преминуле припаднике винчанске културе. Поред личног накита покојника, у овим гробовима налазили су се предмети коришћени за обављање свакодневних послова, попут керамичких посуда и разних алатки од костију и камена. Ови предмети пронађени су на локалитету Живанићева доља, удаљеном око 2 км западно од села Ботош, у близини Зрењанина. На њему су нађени предмети из различитих периода – од праисторије до средњег века – али су најбројнији и уједно најзначајнији ови из неолитског периода. У време када је откривено, ово налазиште је представљало прву познату некрополу винчанске културе. Чак и данас, након више од једног века истраживања на више стотина винчанских насеља, познате су нам само две њихове некрополе – осим ове у Ботошу откривена је и једна на Гомолави у Хртковцима.

Међутим, локалитет код Ботоша имао је неуобичајену судбину. Управо на том месту налазило се лежиште квалитетне глине коју су локални мештани користили за израду цигле. Током експлоатације земље неповратно је уништаван локалитет, а мештани су успут сакупљали археолошке налазе, које су потом поклањали или продавали сеоском учитељу Лазару Николићу. На тај начин формирана је вредна археолошка збирка коју су, средином прошлог века, откупили Народни музеј у Зрењанину и Музеј Војводине у Новом Саду. С обзиром на то да је већи део налаза само сакупљен из разровашене земље недостају нам важни подаци кључни за прецизно тумачење ових налаза. На основу разговора са Лазаром Николићем и сељанима који су учествовали у сакупљању предмета дошло се до основних смерница – предмети су већином проналажени уз скелете у згрченом положају, а и у околини се налазио материјал својствен припадницима винчанске културе. На основу расположивих података закључено је да се на овом месту налазило насеље и некропола старије фазе винчанске културе, чија се старост процењује на време између 5.300 и 4.700 година старе ере.

Накит пронађен у овим гробовима свакако спада међу луксузне налазе, јер је израђен од ексклузивних сировина набављаних из удаљених крајева. Пре свега то се односи на наруквице и ниске израђене од морских шкољки. Детаљном анализом је утврђено да су коришћене две врсте шкољки – Спондyлус и Глyцyмерис и да њихово порекло треба тражити на обалама Медитерана. Такође је закључено да су ови украси на нашу територију стизали путем размене и то као готови производи, јер на налазиштима нису пронађени трагови њихове израде. О њиховој реткости сведочи и податак да су проналажени у малом броју и то само на налазиштима северно од Дунава. У већем броју их има само у Винчи, најзначајнијем налазишту по којем је цела култура добила име. Од спондилус шкољки су прављене наруквице, перле, привесци и украси за одећу, док су од глицемериса, за сада, пронађене само наруквице. Колико су шкољке биле драгоцене показује и податак да су након ломљења њихови делови поново употребљавани – на многим деловима пронађене су перфорације на основу којих закључујемо да су накнадно коришћени као привесци или украси за одећу, а најпре као делови композитне наруквице.

Мр Лидија Баљ, музејски саветник – археолог