Међународни дан музеја „Музеји за једнакост: Разноликост и инклузија“

.

Међународни Дан музеја се организује широм света 18. маја, почев од 1977. године. Циљ Међународног Дана музеја је да истакне чињеницу да су музеји важно средство културне размене, грађења културне разноликости и развоја међусобног разумевања, сарадње и мира међу људима.

Међународна мрежа музеја (ИЦОМ) сваке године предлаже тему која има задатак да инспирише активности у музејима широм света, што омогућава да се у мају музеји усредсреде на исти садржај, па да поруке музејске заједнице, снагом синергије, снажније одјекују у јавности.

Овогодишња тема: Музеји за једнакост: Разноликост и инклузија подстиче јачање разноликости и инклузије у установама културе и наглашава основну друштвену вредност музеја - потенцијал да створе значајна искуства за људе без обзира на њихову етничку припадност, пол, социоекономску позадину, ниво образовања, физичке способности, политичку припадност и верска уверења.

Поводом тога, Музеј Војводине објављује део Водича за глуве, направљен за сталну поставку у Дунавској 37, који се састоји од 12 текстова и видео снимака на знаковном језику.

Стручно вођење кроз изложбу „Драган Радовановић (1949-2018) вајар и дизајнер“

.

У среду, 18. марта у 18 сати у Музеју Војводине (Дунавска 35) одржаће се стручно вођење кроз изложбу Драган Радовановић (1949-2018) вајар и дизајнер.

Кроз изложбу Вас води ауторка изложбе Оливера Радовановић.

Улаз је слободан.

МАШКАРАДА – весела маскирана поворка

.

Поворка XXV Машкараде, поводом Белих поклада у организацији Музеја Војводине, ће се окупити у петак, 28. фебруара 2020. године, у 12 часова, на платоу испред Музеја Присаједињења 1918. у  истоименом парку (Дунавска 35), а онда крећемо у поход да заједно отерамо зиму и дочекамо пролеће.  

Весела поворка ће се кретати централним новосадским улицама - Дунавска, Змај Јовина, Краља Александра, улицом Модене, Булеваром Михајла Пупина до платоа испред Музеја Присаједињења 1918. салетле где ће бити додељена признања најуспешнијим маскама.

На Машкараду понесите осмех, добро расположење и своју маску, да заједно негујемо традицију сетковања покладних обичаја и да пробудимо Сунце.

Очекујемо Вас на МАШКАРАДИ!

Промоција књиге „Фотографије др Радивоја Симоновића - Велебит“

.

У среду, 19. фебруара, у 12 сати (Дунавска 35) одржаће се промоција књиге ФОТОГРАФИЈЕ ДР РАДИВОЈА СИМОНОВИЋА – ВЕЛЕБИТ, аутора Богдана Шекарића, музејског саветника.

На промоцији ће говорити: др Драго Његован, проф. др Ференц Немет, др Мирјана Ђекић и аутор.

Збирка фотографија др Радивоја Симоновића највећа је ауторска збирка антропогеографског карактера настала на јужнословенском простору. У првој књизи, Фотографије др Радивоја Симоновића (2014), публиковано je 320 фотографија са Симоновићевих етнолошких експедиција у Срему, Бачкој, Барањи, Славонији и Банату. Услови за наставак започете музеолошке обраде ове драгоцене збирке у Музеју Војводине створени су приливом нове архивске грађе у периоду од 2014. до 2019. године. Њеном анализом омогућено је ново тумачење визуелне грађе које доноси друга књига Фотографије др Радивоја Симоновића – Велебит. О утицају природе на живот људи сведоче 590 одабраних фотографија, које читаоца воде кроз четири различита културно-географска подручја на Велебиту – Приморје, Подгорје, Загорје и Надгорје. Публиковане фотографије прате и пажљиво одабрани делови текстова и писама др Радивоја Симоновића, што омогућава ново сагледавање значаја и домета српске науке у првој половини 20. века.

Промоција књиге „Рат и хумор 1914-1918.“

.

У уторак, 18. фебруара, у 12 сати у Музеју Војводине (Дунавска 35) одржаће се промоција књиге „Рат и хумор 1914-1918“, приређивача Владимира Чеха.

На промоцији ће говорити: др Драго Његован, директор Музеја Војводине, проф др Милан Ристовић, Првослав С. Плавшић, психолог, психолог и приређивач.

По завршетку промоције биће организовано ауторско вођење кроз изложбу Рат и хумор: 1914-1918.

Изложба „Рат и хумор: 1914-1918“ приказује, а истоимена књига анализира – како је хумор у Великом рату коришћен у часописима (са цензуром), у војничким, „рововским“ новинама (без ње), како је виђен на тада важном медију – разгледницама, и коначно, како га је држава користила у комуникацији са популацијом на плакатима.

Тема „Рат и хумор“ посматрана је у књизи из три угла: пропагандног, историјског и психолошког, уз обиље коментара, информација и илустрација са изложбе. 

Етнологија у Музеју Војводине - водич за децу и почетнике

.

У четвртак 13. фебруара, у 12 сати (Дунавска 35), биће представљена књига „Етнологија у Музеју Војводине - водич за децу и почетнике“, ауторке  Владимире Станисављевић, музејског саветника - педагога, у издању Музеја Војводине.

Књигу ће промовисати: др Драго Његован, директор Музеја Војводине; проф. др Јована Милутиновић, Одсек за педагогију Филозофског факултета у Новом Саду;  мр  Катарина Радисављевић, музејски саветник - етнолог, MA Александра Илић, примењени уметник и ауторка. На промоцији учествују Петра Вуликић, ученица I разреда ОШ „Иво Лола Рибар“ и Миа Станковић, ученица IV разреда ОШ „Јован Поповић“.

Публикација „Етнологија у Музеју Војводине - водич за децу и почетнике“ примерена првенствено деци млађег школског узраста, представља водич кроз етнолошки део сталне поставке Музеја, дидактичко-методичку вежбанку и збирку предлога за креативно изражавање.

Конципирана је у форми кратких текстова, дидактичкигх задатака и упустава за уметничко стваралаштво. Велики допринос атрактивности издања даје визуелни идентитет симпатичне Oвчице која читаоца води кроз публикацију и која нове појмове и садржаје врло успешно приближава малом посетиоцу. Користећи је као "водича" који деци објашњава како функционише музеј, од најосновнијих појмова о музеју, улоге кустоса унутар једног музеја, до комплексних питања и садржаја из етнологије.

Циљ ове публикације је да се формом и садржајем, кроз игру и интеракцију, деца анимирају да посете Музеј, да се подстакну на учење, да се развије интелектуална радозналост, те снажна осећања према културној баштини.

Промоција апликације „Златни шлем – интерактивни стрип у проширеној реалности“

.

У среду, 12. фебруара, у 12 сати, Дунавска 35, биће организована промоција апликације „Златни шлем – интерактивни стрип у проширеној реалности“.

Реч је о пројекту компаније Зумоко, реализованом у сарадњи са Музејом Војводине, који је одличан пример како се информациона и комуникациона технологија успешно користи за представљање културног наслеђа.

Прича о открићу римских позлаћених шлемова и историјским догађајима који су везани за њих, представљена је кроз стрип и апликацију. Апликација оживљава стрип, а интерактивни елементи реконструкцију једног од шлемова и еволуцију шлемова кроз време.

На промоцији ће говорити: др Драго Његован, директор Музеја Војводине, др Дејан Масликовић, помоћник министра за културу и информисање, Слађана Велендечић, кустос педагог и Тара Миљевић, 3Д дизајнер компаније Зумоко.

Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Повезани чланци