Константин Костић - народни трибун 1918.

.

У среду, 31. марта 2021. године у 12 сати у Музеју Војводине, Дунавска 35, отвара се изложба Константин Костић – народни трибун 1918. аутора Зорана Вељановића, архивског саветника и кустоса – историчара.

Публици ће кроз 150 одабраних музејских предмета (већи део из колекције др Десанке Костић) бити приказано верско, доброчинско, просветно, културно, историографско и политичко деловање проте Константина у туробним годинама пред и током Великог рата (посебно у драматичним месецима: октобар-децембар 1918) и борбе за национални опстанак и еманципацију Срба у Аустро-Угарској монархији и Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца/Југославији.   
Изложба ће током 2021-22. године гостовати у Сомбору, Зрењанину, Опову, Кикинди и Панчеву.

Изложба и каталог реализовани су средствима Покрајинског секретаријата закултуру, јавно информисање и односе с верским заједницама.

 

Отварање изложбе фотографија „Машкараде у објективу“

.

У уторак 9. марта 2021. године, у 12 сати,у Музеју Војводине, Дунавска 35 отвара се  изложба фотографија Машкараде у објективу .

На изложби ће се присутнима обратити: мр Тијана Станковић-Пештерац директорица Музеја Војводине и др Татјана Бугарски виши кустос, етнолог.

Симболи државности на етнолошким предметима

.

Поводом Дана државности у петак, 12. фебруара 2021. године у 12 сати у малом изложбеном салону Музеја Војводине (Дунавска 35) отвара се изложба: „Симболи државности на етнолошким предметима“. Ауторка изложбе је: Љиљана Трифуновић, етнолшкиња, музејска саветница. На отварању изложбе говориће: Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу јавно информисање и односе с верским заједницама и директорица Музеја Војводине – мр Тијана Станковић Пештерац.

Објективно 2020.

.

Осма по реду, годишња изложба фоторепортера Новог Сада и Војводине Објективно биће отворена у Музеју Војводине (Дунавска 35) у уторак, 22. децембра у 13 сати.

Лица од жицa

.

Изложба „Лица од жица“ представља изложбу радова ученика Основних школа „Иван Гудурић“ и „Никола Тесла“ из Новог Сада насталих на креативној радионици као резултат сарадње Музеја Војводине и Средње машинске школе из Новог Сада. Циљ радионице био је едукација полазника о нематеријалном културном наслеђу и старим занатима Војводине, али и креативно изражавање на основу сазнања о ковачком занату.

Изложбу су реализовале виши кустос педагог Љиљана Костић и Ивана Влајков, професорка Средње машинске школе.

Нумизматичке приче

.

Од понедељка, 9. новембра 2020. године у Музеју Војводине, Дунавска 35, публика ће имати прилику да ужива у изложби Нумизматичке приче, ауторки: Снежане Добрић, више кустоскиње историчарке и Мирјане Лакић, кустоскиње историчарке.

Повезани чланци