Sonja Marinković

.

Sonja Marinković bila je jedan od organizatora ustanka u Vojvodini u Drugom svetskom ratu, među prvima proglašena za narodnog heroja, još za vreme NOB-a, 25. oktobra 1943. godine.

Banatski zlatovez - Priča o jednom skoro nestalom umeću

.

Muška košulja sa „formetom“ ukrašenim zlatovezom, Čurug,  1900.

Zlatovez je nezaobilazna tema u svakoj priči o srpskoj narodnoj nošnji Banata. Svoj vrhunac zlatovez u Banatu doživljava krajem 19. i početkom 20. veka. U tom periodu on iz građanskog odevnog inventara prelazi i u seoski, gde postaje simbol klasnog raslojavanja i prestiža, jer su zlatom vezene odevne predmete mogle sebi priuštiti samo najbogatije seoske porodice. Upravo iz tog vremena potiču najlepši primerci odevnih predmeta ukrašenih zlatovezom u muzejskim zbirkama kako u muzejima Banata, tako i u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu i Etnografskom muzeju u Beogradu. Iako još uvek postoji sećanje na zlatovez u Banatu, umeće njegove izrade danas je skoro zaboravljeno. Ovo je prilika da ukažemo na potrebu za čuvanjem ne samo predmeta, već i znanja o načinu njihove izrade.

Oslobođenje Novog Sada 23. oktobra 1944. godine

.

Građani i borci proslavljaju oslobođenje na Trgu slobode

Nakon gotovo 42 meseca okupacije Novog Sada od strane mađarskih fašista, jugoslovenski partizani su oslobodili grad 23. oktobra 1944. godine. U tim oktobarskim danima, jugoslovenska i sovjetska vojska su udruženim snagama oslobodile Beograd, a nemačke okupacione snage su se povlačile iz Srbije i Vojvodine zajedno sa trupama Mađarske i Nezavisne Države Hrvatske. Prilikom njihovog odlaska iz Novog Sada miniran je i srušen most koji je povezivao Petrovaradin i Novi Sad.

Zastava Zadruge Srba zanatlija Novosađana

.

Zadruga Srba zanatlija osnovana je 14. juna 1870. u Novom Sadu. Osnivačkoj skupštini zanatlijske Zadruge prisustvovalo je 155 zanatlija iz cele Vojvodine. Za predsednika Zadruge izabran je novosadski ćurčija Marko Popović, za zamenika predsednika sapundžija Jovan Jovanović, dok je prof. Aleksandar Sandić vršio dužnost sekretara. Zadruga je u svom pečatu imala srpski grb i dve ruke u gestu rukovanja.

Od tablice do tableta

.

Tablica sa sunđerom za brisanje

Generacije rođene pre 50-ih godina prošlog veka pamte svoj školski pribor kao i prva znanja koja su stekli u školi. Tablica je bila osnova tadašnjeg školskog pribora, koja se koristila u nižim razredima osnovne škole.

Izložba „Ispit zrelosti“ dobitnik nagrade „Mihajlo Valtrović“

.

U Muzeju Vojvodine je 9. oktobra 2020. godine, Muzejsko društvo Srbije organizovalo dodelu nagrade „Mihailo Valtrović“, koju već tradicionalno dodeljuje svake godine i to: ustanovama, pojedincima i autorskom timu za postignute posebne rezultate u razvijanju muzejske delatnosti, tokom jedne kalendarske godine, kao i nagradu za životno delo.

Deca u bronzanom dobu: „Zar opet žir za večeru?!“

.

Hrast lužnjak sa žirom

Gledam svoju decu za stolom i razmišljam: „Šta bi rekle (posebno ona starija) da im se za večeru servira supa od žira?!“ U glavi već vrtim film kako im mama govori da je na jednom domaćem sajtu videla da je žir zdrav, bogat mineralima, da je pun vlakana koja dobro utiču na digestivni trakt i tako pomaže kod varenja i izbacivanja taloga iz sistema za varenje, pa na taj način omogućava organizmu da upija hranljive materije iz bilo koje hrane koja se konzumira. Vidim prve suzice u očima.