Priča o poklonu iz Belegiša

.

0
0
0
s2sdefault

Dragi prijatelji Muzeja Vojvodine,

Danas bih sa vama podelila priču o tome kako pojedini arheološki eksponati stižu u naše zbirke. Naime, još od samog osnivanja našeg muzeja, u maju 1947. godine, predmete dobijamo i putem poklona.

Tako je u junu 1952. godine u fond Arheološkog odeljenja ušla grupa posuda koja je pronađena na lokalitetu Gradac, smeštenom na obali Dunava kod mesta zvanog Belegiš. Bili su to površinski nalazi koje su sakupili saradnici muzeja Petar Vukelić i dr Živko Slavnić. Naime, u prvim decenijama po osnivanju Vojvođanskog muzeja, zaposlenih kustosa je bilo vrlo malo, te se posebno poklanjala pažnja razvoju razgranate mreže poverenika, koji su obuhvatali učitelje, lekare i druge učene ljude, ljubitelje starina. Oni su u saradnji sa kustosima zaposlenim u muzejima, ali i uz njihov nadzor, obilazili ugrožene lokalitete širom Vojvodine i na taj način su otkrivena brojna nalazišta na kojim su zatim sprovedena arheološka istraživanja.

Pomenuta dvojica saradnika su u dva navrata sakupili nalaze – dr Živko Slavnić je prikupio 31 komad, dok je Petar Vukelić 1951. godine Muzeju predao 8 komada. Tako se ovaj poklon sastoji od ukupno 39 većih i manjih delova posuda, od kojih najbolje očuvane pripadaju periodu bronzanog doba, dok manji fragmenti pripadaju latenskom periodu, odnosno mlađem gvozdenom dobu i srednjem veku. Ovi predmeti su u inventarnim knjigama zavedeni pod inventarnom oznakom A 1400‒1438, dok je podatke o njima publikovala naša koleginica Mirjana Manojlović davne 1970. godine u muzejskom časopisu koji se tada zvao Rad vojvođanskih muzeja.

Na fotografijama su dve posude iz ove grupe nalaza i one pripadaju periodu bronzanog doba. Zahvaljujući ovom vrednom poklonu otkriveno je nekoliko značajanih lokaliteta iz perioda bronzanog doba, na kojima su zatim obavljena arheološka istraživanja. Zanimljivo je i da je jedna kultura nazvana belegiškom kulturom upravo po nalazima sa jednog od ovih lokaliteta.

Mr Lidija Balj, muzejski savetnik – arheolog