Međunarodni dan muzeja „Muzeji za jednakost: Raznolikost i inkluzija“

.

Međunarodni Dan muzeja se organizuje širom sveta 18. maja, počev od 1977. godine. Cilj Međunarodnog Dana muzeja je da istakne činjenicu da su muzeji važno sredstvo kulturne razmene, građenja kulturne raznolikosti i razvoja međusobnog razumevanja, saradnje i mira među ljudima.

Međunarodna mreža muzeja (ICOM) svake godine predlaže temu koja ima zadatak da inspiriše aktivnosti u muzejima širom sveta, što omogućava da se u maju muzeji usredsrede na isti sadržaj, pa da poruke muzejske zajednice, snagom sinergije, snažnije odjekuju u javnosti.

MAŠKARADA – vesela maskirana povorka

.

Povorka XXV Maškarade, povodom Belih poklada u organizaciji Muzeja Vojvodine, će se okupiti u petak, 28. februara 2020. godine, u 12 časova, na platou ispred Muzeja Prisajedinjenja 1918. u  istoimenom parku (Dunavska 35), a onda krećemo u pohod da zajedno oteramo zimu i dočekamo proleće.  

Vesela povorka će se kretati centralnim novosadskim ulicama - Dunavska, Zmaj Jovina, Kralja Aleksandra, ulicom Modene, Bulevarom Mihajla Pupina do platoa ispred Muzeja Prisajedinjenja 1918. saletle gde će biti dodeljena priznanja najuspešnijim maskama.

Na Maškaradu ponesite osmeh, dobro raspoloženje i svoju masku, da zajedno negujemo tradiciju setkovanja pokladnih običaja i da probudimo Sunce.

Očekujemo Vas na MAŠKARADI!

Promocija knjige „Fotografije dr Radivoja Simonovića - Velebit“

.

U sredu, 19. februara, u 12 sati (Dunavska 35) održaće se promocija knjige FOTOGRAFIJE DR RADIVOJA SIMONOVIĆA – VELEBIT, autora Bogdana Šekarića, muzejskog savetnika.

Na promociji će govoriti: dr Drago Njegovan, prof. dr Ferenc Nemet, dr Mirjana Đekić i autor.

Zbirka fotografija dr Radivoja Simonovića najveća je autorska zbirka antropogeografskog karaktera nastala na južnoslovenskom prostoru. U prvoj knjizi, Fotografije dr Radivoja Simonovića (2014), publikovano je 320 fotografija sa Simonovićevih etnoloških ekspedicija u Sremu, Bačkoj, Baranji, Slavoniji i Banatu. Uslovi za nastavak započete muzeološke obrade ove dragocene zbirke u Muzeju Vojvodine stvoreni su prilivom nove arhivske građe u periodu od 2014. do 2019. godine. Njenom analizom omogućeno je novo tumačenje vizuelne građe koje donosi druga knjiga Fotografije dr Radivoja Simonovića – Velebit. O uticaju prirode na život ljudi svedoče 590 odabranih fotografija, koje čitaoca vode kroz četiri različita kulturno-geografska područja na Velebitu – Primorje, Podgorje, Zagorje i Nadgorje. Publikovane fotografije prate i pažljivo odabrani delovi tekstova i pisama dr Radivoja Simonovića, što omogućava novo sagledavanje značaja i dometa srpske nauke u prvoj polovini 20. veka.

Promocija knjige „Rat i humor 1914-1918.“

.

U utorak, 18. februara, u 12 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) održaće se promocija knjige „Rat i humor 1914-1918“, priređivača Vladimira Čeha.

Na promociji će govoriti: dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, prof dr Milan Ristović, Prvoslav S. Plavšić, psiholog i priređivač.

Po završetku promocije biće organizovano autorsko vođenje kroz izložbu Rat i humor: 1914-1918.

Izložba „Rat i humor: 1914-1918“ prikazuje, a istoimena knjiga analizira – kako je humor u Velikom ratu korišćen u časopisima (sa cenzurom), u vojničkim, „rovovskim“ novinama (bez nje), kako je viđen na tada važnom mediju – razglednicama, i konačno, kako ga je država koristila u komunikaciji sa populacijom na plakatima.

Tema „Rat i humor“ posmatrana je u knjizi iz tri ugla: propagandnog, istorijskog i psihološkog, uz obilje komentara, informacija i ilustracija sa izložbe.  

Etnologija u Muzeju Vojvodine - vodič za decu i početnike

.

U četvrtak 13. februara, u 12 sati (Dunavska 35), biće predstavljena knjiga „Etnologija u Muzeju Vojvodine - vodič za decu i početnike“, autorke  Vladimire Stanisavljević, muzejskog savetnika - pedagoga, u izdanju Muzeja Vojvodine.

Knjigu će promovisati: dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine; prof. dr Jovana Milutinović, Odsek za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu;  mr  Katarina Radisavljević, muzejski savetnik - etnolog, MA Aleksandra Ilić, primenjeni umetnik i autorka. Na promociji učestvuju Petra Vulikić, učenica I razreda OŠ „Ivo Lola Ribar“ i Mia Stanković, učenica IV razreda OŠ „Jovan Popović“.

Publikacija „Etnologija u Muzeju Vojvodine - vodič za decu i početnike“ primerena prvenstveno deci mlađeg školskog uzrasta, predstavlja vodič kroz etnološki deo stalne postavke Muzeja, didaktičko-metodičku vežbanku i zbirku predloga za kreativno izražavanje.

Koncipirana je u formi kratkih tekstova, didaktičkigh zadataka i upustava za umetničko stvaralaštvo. Veliki doprinos atraktivnosti izdanja daje vizuelni identitet simpatične Ovčice koja čitaoca vodi kroz publikaciju i koja nove pojmove i sadržaje vrlo uspešno približava malom posetiocu. Koristeći je kao "vodiča" koji deci objašnjava kako funkcioniše muzej, od najosnovnijih pojmova o muzeju, uloge kustosa unutar jednog muzeja, do kompleksnih pitanja i sadržaja iz etnologije.

Cilj ove publikacije je da se formom i sadržajem, kroz igru i interakciju, deca animiraju da posete Muzej, da se podstaknu na učenje, da se razvije intelektualna radoznalost, te snažna osećanja prema kulturnoj baštini.

Promocija aplikacije „Zlatni šlem – interaktivni strip u proširenoj realnosti“

.

U sredu, 12. februara, u 12 sati, Dunavska 35, biće organizovana promocija aplikacije „Zlatni šlem – interaktivni strip u proširenoj realnosti“.

Reč je o projektu kompanije Zumoko, realizovanom u saradnji sa Muzejom Vojvodine, koji je odličan primer kako se informaciona i komunikaciona tehnologija uspešno koristi za predstavljanje kulturnog nasleđa.

Priča o otkriću rimskih pozlaćenih šlemova i istorijskim događajima koji su vezani za njih, predstavljena je kroz strip i aplikaciju. Aplikacija oživljava strip, a interaktivni elementi rekonstrukciju jednog od šlemova i evoluciju šlemova kroz vreme.

Na promociji će govoriti: dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra za kulturu i informisanje, Slađana Velendečić, kustos pedagog i Tara Miljević, 3D dizajner kompanije Zumoko.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Povezani članci