Dodela nagrade „Mihailo Valtrović“ Muzejskog društva Srbije

.

U petak, 9. oktobra 2020. godine, na svečanom skupu u Muzeju Vojvodine, sa početkom u 12 časova, biće dodeljena nagrada Muzejskog društva Srbije Mihailo Valtrović.

Nagrada Mihailo Valtrović dodeljuje se muzejskim radnicima u tri kategorije: za životno delo; muzejima i muzejskim ustanovama za posebni doprinos unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti; pojedincima ili autorskom timu za zapažene rezultate u stručnom radu tokom jedne kalendarske godine.

Vojvođanski festival klasične gitare

.

U okviru 14. Vojvođanskog festivala klasične gitare, u četvrtak, 8. oktobra u 19 časova u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35), nastupiće mladi solisti Ema Kapor i Vuk Dragičević.

Koncert će biti održan uz poštovanje svih mera prevencije širenja pandemije – obavezno nošenje zaštitne maske i održavanje preporučene distance.

Ulaz je besplatan.

Koncertom se nastavlja dugogodišnja saradnja Muzeja Vojvodine i Asocijacije gitarista Vojvodine.

Kako savladati osnove digitalne fotografije

.

U subotu, 3. oktobra 2020. godine, 17 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, Škola digitalne fotografije Ars akademije, organizuje uvodno predavanje za ljubitelje fotografije: Kako savladati osnove digitalne fotografije. Predavač je Željko Savić, strukovni inženjer fotografije – specijalista, foto-ilustrator, master kulturolog.

Zbog poštovanja epidemioloških mera potrebno je prijaviti svoje prisustvo slanjem imena i prezimena na elektronsku adresu:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Na predavanju će jednu osobu (koja je potvrdila dolazak) Ars akademija nagraditi besplatnim kursom digitalne fotografije (početni ili srednji nivo).

Prisutni će moći da postave sva pitanja vezano za pomenutu oblast.

Autor predavanja će pričati iz ličnog iskustva stečenog na osnovu višegodišnjeg rada sa polaznicima kursa digitalne fotografije.

Sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona autora: 060 654 9 654.

 

Dani evropske baštine 2020. - Nasleđe i obrazovanje u Muzeju Vojvodine

.

Manifestacija Dani evropske baštine obeležava se svake godine, a 2020. ima kao temu Nasleđe i obrazovanje. Muzej Vojvodine se pridružuje manifestaciji svojim redovnim edukativnim programima i dodatnim promovisanjem izdanja, aplikacija proširene stvarnosti i platformi namenjenih učenju.  

Muzej Vojvodine ima višedecinijsko iskustvo u edukativnom radu. Odeljenje za odnose sa javnošću i pedagoški rad postoji već 45 godina i realizuje različite programe za sve kategorije posetilaca. Deo izdavačke delatnosti posvećen je deci i mogućnostima njihovog obrazovanja u muzejima.  

Nakon proglašenja vanrednog stanja usled pandemije izazvane virusom Kovid-19 Odeljenje za odnose sa javnošću i pedagoški rad svoje aktivnosti vezane za rad sa publikom započelo je onlajn programima za decu, a za stariju publiku objavljivani su tekstovi o muzejskim predmetima – priče iz Muzeja. Ove priče posetioci su mogli da pronađu na sajtu pod naslovom Ostani kod kuće i nauči nešto novo, a kasnije i u odeljku pod nazivom Budi odgovoran prema duhu i telu. Mnogi tekstovi imaju prevod i na znakovni jezik.

Umesto radionica u Muzeju, na sajtu Muzeja i fejsbuk stranici postavljaju se pdf prezentacije za decu na različite teme sa zadacima koje mogu da urade kod kuće sa roditeljima.

Na vebsajtu Muzeja može se naći metodički materijal u digitalnoj formi: Muzejska lepezicaMuzejska e-Sveznalic@, interaktivni strip u proširenoj stvarnosti Zlatni šlem.

Muzejska e-Sveznalic@ je mobilna aplikacija proširene realnosti namenjena deci uzrasta od 5 do 10 godina. Najmlađi posetioci Muzeja Vojvodine ovu aplikaciju mogu koristiti samostalno ili u društvu roditelja. Ukoliko požele da nastave avanturu mogu to učiniti i kod kuće uz pomoć brošure Muzejska e-Sveznalic@. Animirani junaci Mia, Božidar i kustos Muzeja mališane vode kroz izložbu i pričaju neke od najinteresantnijih muzejskih priča. Posle svake priče mogu rešiti zadatak koji je zabavan i biti pravi istraživač kulturne baštine.

Jedinstveni interaktivni strip u proširenoj stvarnosti Zlatni šlem je projekat kompanije Zumoko koji je ostvaren u saradnji sa Muzejom Vojvodine. Ova saradnja je primer kako se informaciona i komunikaciona tehnologija uspešno koristi za predstavljanje kulturnog nasleđa, posebno mladim generacijama, koje treba privući u muzeje. Uz konstantni rad na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, ustanove kulture, danas se bave i prezentacijom kulturnih dobara putem digitalnih tehnologija. Zlatni šlem je interakivni strip koji govori o otkriću čuvenih pozlaćenih rimskih šlemova iz Berkasova i Jarka. Pošto se radi o aplikaciji proširene realnosti, štampani strip služi kao marker za oživljavanje pojedinih scena iz stripa. Aplikacija se može skinuti preko Gugl pleja i uz štampanu verziju, posetioci mogu da dožive muzejske predmete na jedan drugačiji način. Ovakvim rešenjima se na vizuelno moderan način oživljava prošlost.

Dana 9. septembra 2020. godine u Karlovačkoj gimnaziji potpisan je Sporazum o saradnji između pomenute škole i Muzeja Vojvodine. Protokol su potpisali direktorka Muzeja Vojvodine mr Tijana Stanković Pešterac i direktor Karlovačke gimnazije Radovan Kovačević. Od ove školske godine Karlovačka gimnazija je otvorila novi smer, Istorijsko-geografski, te je potpisanim protokolom utvrđena i buduća saradnja škole i Muzeja Vojvodine. Profesori Karlovačke gimnazije imaće priliku da nastavne jedinice iz istorije i geografije obrađuju u Muzeju Vojvodine i tako realizuju praktičnu nastavu. To je još jedan korak dalje u povezivanju muzeja i škola, pri čemu se muzej prepoznaje kao mesto učenja.

Započeta je realizacija projekta Digitalno predstavljanje muzeja Udruženja Generator Ideja Sintezis, koja za primarni cilj ima interaktivno predstavljanje muzeja kao značajnih čuvara kulturne baštine Republike Srbije. To je platforma na kojoj se predstavljaju muzejski sadržaji, koji su prilagođeni školskom gradivu 1. do 5. razreda osnovne škole. Kroz priče o muzejskim predmetima obrađuju se različite nastavne jedinice. Muzej Vojvodine će poslužiti kao primer kako je moguće doprineti modernizaciji jedne muzejske ustanove kroz digitalnu interpretaciju sadržaja koristeći različite formate.

 

Povezani članci