Izložba „Muzej kao inspiracija – transformacija atrijuma Muzeja Vojvodine“

.

                                        

U subotu, 15. maja u 18 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35), na početku obeležavanja Evropske noći muzeja, biće otvorena izložba Muzej kao inspiracija – transformacija atrijuma Muzeja Vojvodine.

Izložba je rezultat saradnje Muzeja Vojvodine i Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.
Studenti master studija, pod rukovodstvom prof. dr Darka Rebe, izradili su idejna rešenja za transformaciju atrijuma Muzeja.
Na izložbi su predstavljena rešenja studentkinja: Petre Jovanović, Jovane Radulović, Milice Kovačević i Agote Kereši koje budući atrijum vide kao multifunkcionalni prostor namenjen različitim muzejskim aktivnostima, ali i predahu i uživanju zaposlenih i svih drugih korisnika i posetilaca Muzeja.
Otvaranje izložbe će biti organizovano u skladu sa postojećim epidemiološkim merama.

 

 

 

Još jedna nova izložba: „Tako su govorili naši preci...“, u Muzeju Vojvodine

.

                                            

U petak, 14. maja, u 14 časova, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) biće otvorena izložba Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, Tako su govorili naši preci...

Izložba, koja je već obišla više gradova, prevashodno ima istorijski karakter, ali njen cilj je da osavremeni i aktualizuje znamenite istorijske ličnosti i pojedine istorijske periode srpskog naroda, koristeći citate znamenitih Srba iz Crne Gore.

Na otvaranju će govoriti: mr Tijana Stanković Pešterac, direktorica Muzeja Vojvodine i dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore.

Izložbu će otvoriti Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine.

Otvaranje izložbe biće organizovano uz poštovanje propisanih epidemioloških mera.

 

 

 

Nova izložba: „Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine“, u Muzeju Vojvodine

.

                           

U četvrtak, 13. maja 2021. godine, u 19 časova, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) otvara se izložba Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine. Izložba je realizovana u saradnji sa Karlovačkom gimnazijom, a autorke izložbe su mr Lidija Mustedanagić, muzejska savetnica i Čarna Milinković, viša kustoskinja istoričarka.

Prva srpska pravoslavna gimnazija u Habzburškoj monarhiji, koja je osnovana posle Temišvarskog sabora 1791. godine u Sremskim Karlovcima, proslavlja svoj jubilej – 230 godina postojanja – tokom 2021. godine. Iste godine kada je osnovana Gimnazija, začeta je i Spomen-biblioteka koja danas čuva stare i retke knjige unutar bogatog bibliotečkog fonda od skoro 19.000 izdanja, a u njoj se nalazi i najstarija botanička zbirka u Srbiji – Volnijev herbarijum, koji je nastao 1797. godine. Herbarijum sadrži 7.000 eksikata ili primeraka biljaka, od toga je 200 u centurijama, knjigama od sto strana sa 100 vrsta biljaka.

Ovo dragoceno kulturno nasleđe Karlovačke gimnazije biće izloženo i predstavljeno javnosti, kao i muzealije u vezi sa Karlovačkom gimnazijom koje se nalaze u Muzeju Vojvodine. Modernim muzeološkim pristupom zbirkama Karlovačke gimnazije formiran je narativ prijemčiv za gradsku publiku i omladinu, koji ovu cenjenu školsku ustanovu predstavlja kao čuvara kulturnog blaga, upoznajući nas ujedno i sa i njenim istorijatom.

 

 

 

 

Izložba „Muzej kao inspiracija – Muzej Vojvodine u oku studenata akademije umetnosti“

.

         

U sredu, 12. maja u 12 časova, u Muzeju Vojvodine (Dunaska 35) biće otvorena izložba Muzej kao inspiracija – Muzej Vojvodine u oku studenata akademije umetnosti.

Izložba je rezultat saradnje Muzeja Vojvodine i Akademije umetnosti u Novom Sadu, a na njoj će biti predstavljena  23 idejna rešenja za novi vizuelni identitet Muzeja, koja su izradili studenati Departmana za primenjene umetnosti i dizajn – modul Grafički dizajn.

Na otvaranju izložbe biće dodeljene i nagrade za dva pobednička rešenja po oceni publike i po oceni stručnog žirija u čijem sastavu su bili: Siniša Bokan, redovan profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, dr Dejan Masliković, rukovodilac grupe za inspekcijske poslove Ministarstva kulture i informisanja, mr Darko Vuković, redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, mr Nikola Božović, vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i mr Tijana Stanković Pešterac, direktor Muzeja Vojvodine.

Pobedničke radove potpisuju studentkinje: Lana Katić (glasovi publike) i Kristina Polender (glasovi stručnog žirija)

Sponzor nagrada je kompanija Pozitiv ( https://positive.rs/ ) iz Novog Sada.

 

 

 

 

Virtuelna izložba Rimsko nasleđe u 3D

.

 Zajedno sa fakultetima tehničkih nauka iz Zrenjanina i Novog Sada, stručnjaci Muzeja bavili su se mogućnostima primene 3D fotogrametrije u zaštiti i prezentaciji kulturnog nasleđa. Rezultat je virtuelna izložba Rimsko nasleđe u 3D, koja se može videti na vebsajtu Muzeja Vojvodine, a koja je postavljena kao poklon iznenađenja za Novu godinu. Cilj ove akcije je da publika iz udobnosti toplog doma virtuelno „obiđe“ postavku, koju čine odabrani predmeti Antičke i Epigrafske zbirke i doživi ih kao da se nalazi pred njima samima, uz mogućnost interakcije. Klikovima može da se promeni boja, tekstura, materijal od kojeg su predmeti napravljeni, te da se rekonstruiše njihov prvobitni izgled.

http://www.muzejvojvodine.org.rs/images/Rimsko%20nasledje%20u%203D/index.html

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3782-e

 

 

 

Objektivno 2020.

.

Osma po redu, godišnja izložba fotoreportera Novog Sada i Vojvodine Objektivno biće otvorena u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) u utorak, 22. decembra u 13 sati.

Povezani članci