Dragan Radovanović (1949-2018)

.

U utorak, 3. marta u 19 sati u Muzeju Vojvodine otvoriće se izložbe radova Dragana Radovanovića, poznatog i priznatog novosadskog vajara i dizajnera, koji je preminuo pre dve godine.

Radovanović 1968. godine počinje svoje umetničko školovanje. Paralelno sa studijama Istorije umetnosti, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dve godine je pohađao slikarski atelje Sergeja Jovanovića, poznatog beogradskog pedagoga.

Na preporuku profesora Živkovića, Radovanović je 1970. sa slikarstva „prešao“ na vajarstvo i upisao Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstva u njegovoj klasi. Diplomirao je 1975, a magistarske studije završio 1981. godine.

Postao je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine 1976. godine.

Na izložbi će biti prikazano stvaralaštvo Dragana Radovanovića u rasponu od gotovo pedeset godina rada. Posetioci će moći da vide skulpture, crteži, slike, nakit, kao i rezultate dugogodišnje saradnje sa Muzejom Vojvodine.

Izložba će biti otvorena do 22. marta.

Rat i humor 1914-1918.

.

Izložba Instituta za istoriju oglašavanja iz Beograda „Rat i humor 1914-1918“, autora Vladimira Čeha i prof. dr Milana Ristovića, biće otvorena u Muzeju Vojvodine 30. januara 2020. godine u 12 časova.

Cilj izložbe je da prikaže uticaj humora i satire u štampanim medijima tokom Prvog svetskog rata, kroz izlaganje istorijskih dokumenata, novinskih članaka, magazina, plakata i razglednica. Izložba pokazuje kako su rat i humor obeležili medije, oglašavanje i propagandu između 1914. i 1918. godine.

Centralno mesto na izložbi imaju dve knjige sa ilustracijama čuvenog holandskog karikaturiste Lujsa Remerkersa, zbog čijih je radova Nemačka optužila Holandiju za kršenje ratne neutralnosti. Knjige, za koje je predgovor napisao bivši američki predsednik Teodor Ruzvelt, Mihajlo Pupin 1932. poklanja Beogradskom univerzitetu, što potvrđuje svojim potpisom.

Novo lice Novog Sada – priče iz Legata Jovana Dejanovića

.

U sredu 15. januara 2020, u 13 časova u holu Srpskog narodnog pozorišta otvara se izložba Muzeja Vojvodine „Novo lice Novog Sada – priče iz Legata Jovana Dejanovića.“

Izložba je nastala iz želje da se javnosti prezentuju brojni predmeti, fotografije i dokumenta iz Legata koji je Jovan Dejanović 2017. godine darivao Muzeju Vojvodine. Posredstvom darovane građe kustosi Dejan Bolorin i Vojislav Martinov prikazaće najvažnije momente iz istorije razvoja Novog Sada u periodu od 1974. do 1982, odnosno u vreme dva mandata gradonačelnika Jovana Dejanovića.

Izložba je realizovana uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Gradske uprave za kulturu Novog Sada.

Epoha Jovana Dejnaovića ostala je upamćena kao vreme dinamičnog razvoja Novog Sada u kojem su ostvareni brojni projekti koji su trajno promenili lice grada. Izgrađen je Most slobode, zgrada SNP-a, SPENS, veći broj osnovnih škola i predškolskih ustanova. Takođe su tih godina podignuti novi stambeni blokovi na Limanima, a započeta je i izgradnja Novog Naselja. Tih godina centar Novog Sada je pretvoren u šetalište, a brojne visoke delegacije su posećivale grad koji je prerastao u pravi regionalni politički, turistički, industrijski i kulturni centar.  

Godišnja izložba fotoreportera Novog Sada i Vojvodine „Objektivno“

.

U ponedeljak, 23. decembra, 19 sati (Dunavska 35) otvara se sedma godišnja izložba fotoreportera Novog Sada i Vojvodine „Objektivno“.

Selektor ovogodišnje izložbe je doajen fotografije Geza Lenert koji ove godine proslavlja 50 godina bavljenja fotografijom.

Na izložbi će biti predstavljeno 30 eminetnih autora sa oko 60 radova.

Tom prilikom u holu Muzeja Vojvodine biće otvorena i samostalna izložba fotografija fotoreportera Andraša Otoša upriličena povodom 30 godina profesionalnog rada i povodom 75 godina dnevnog lista Mađar So u kojem je Otoš i urednik fotografije.

ZLATNO OKO - retrospektivna izložba nagrađenih fotografija 1961-1993.

.

U utorak, 10. decembra u 12 sati, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35), otvara se izožba ZLATNO OKO - retrospektivna izložba nagrađenih fotografija 1961-1993.  

VASKRS ZLATNOG OKA – ili šta je Novi Sad imao, a šta sad nema?

Prvi put, posle tri decenije, Zadruga MEDIJAKULT i Društvo novinara Vojvodine, pred ljubitelje i poklonike fotografije, kao i najširu javnost, iznosi preostale originalne radove 50 autora, iz 50 zemalja, kao i dela dvadesetak najboljih ovdašnjih stvaralaca, koji su, od 1961. do 1993, kao najbolji svetski majstori fotografije uspeli da se izbore za prestižno priznanje - statuetu Zlatno oko.

Nagrađena ostvarenja sa nekadašnjeg Svetskog bijenala umetničke fotografije, koja su oni nesebično darovali gradu, potsećaju na neispunjenu želju da Novi Sad dobije Muzej fotografije.

Festival fotografije - Novi Sad i Novosađani

.

U sredu, 4. decembra u, 19 sati, otvara se Drugi festival fotografije izložbom najboljih radova na temu NOVI SAD I NOVOSAĐANI.

Organizator Drugog festival fotografije je Centar za kreativno stvaralaštvo GALATEA u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Gradskom upravom za kulturu.  

Izložba je otvorena do 11. decembra kada će najboljim učesnicima biti uručene vredne nagrade.

Vojne kape i šlemovi od sredine 19. do sredine 20. veka

.

U ponedeljak, 25. novembra u 12 sati u Muzeju Vojvodine otvara se izložba VOJNE KAPE I ŠLEMOVI OD SREDINE 19. DO SREDINE 20. VEKA.

Izložba Vojne kape i šlemovi od sredine 19. do sedine 20. veka, iz kolekcije novosadskog kolekcionara Dejana Kragića, autora Zorana Veljanovića, kustosa istoričara i arhivskog savetnika, prikazaće četrdesetak muzejskih predmeta koji su hronološki složeni po periodima, državama i rodovima.

Crvena nit na izložbi je vojna kapa srpske/jugoslovenske vojske „šajkača“.

Pored šajkača, šapki i šlemova srpske vojske prikazani su i vojne kape i šlemovi Centralnih sila, Antante, SSSR i SAD.  

Materijal do sada nije izlagan niti viđeni u vojvođanskim muzejima, a njegova reprezentativnost predstavlja nesvakidašnji događaj kako za laičku tako i za stručnu javnost. Putem izložbe i pratećeg kataloga posetioci će moći da zavire u svet militarija, neizostavnog dela vojne opreme koji su nosili vojnici na prostoru jugoistočne Evrope tokom 100 godina (od sredine 19. do sredine 20. veka).     

Povezani članci