Godišnja izložba fotoreportera Novog Sada i Vojvodine „Objektivno“

.

U ponedeljak, 23. decembra, 19 sati (Dunavska 35) otvara se sedma godišnja izložba fotoreportera Novog Sada i Vojvodine „Objektivno“.

Selektor ovogodišnje izložbe je doajen fotografije Geza Lenert koji ove godine proslavlja 50 godina bavljenja fotografijom.

Na izložbi će biti predstavljeno 30 eminetnih autora sa oko 60 radova.

Tom prilikom u holu Muzeja Vojvodine biće otvorena i samostalna izložba fotografija fotoreportera Andraša Otoša upriličena povodom 30 godina profesionalnog rada i povodom 75 godina dnevnog lista Mađar So u kojem je Otoš i urednik fotografije.

Svi zainteresovani izložbu mogu da pogledaju do 15. januara 2020. godine.

Foto: Ilija Ramić, Vojvođanske lenije.

ZLATNO OKO - retrospektivna izložba nagrađenih fotografija 1961-1993.

.

U utorak, 10. decembra u 12 sati, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35), otvara se izožba ZLATNO OKO - retrospektivna izložba nagrađenih fotografija 1961-1993.  

VASKRS ZLATNOG OKA – ili šta je Novi Sad imao, a šta sad nema?

Prvi put, posle tri decenije, Zadruga MEDIJAKULT i Društvo novinara Vojvodine, pred ljubitelje i poklonike fotografije, kao i najširu javnost, iznosi preostale originalne radove 50 autora, iz 50 zemalja, kao i dela dvadesetak najboljih ovdašnjih stvaralaca, koji su, od 1961. do 1993, kao najbolji svetski majstori fotografije uspeli da se izbore za prestižno priznanje - statuetu Zlatno oko.

Nagrađena ostvarenja sa nekadašnjeg Svetskog bijenala umetničke fotografije, koja su oni nesebično darovali gradu, potsećaju na neispunjenu želju da Novi Sad dobije Muzej fotografije.

Priređenom izložbom od 10. do 20. decembra 2019, osim nastojanja da vaskrsnemo Zlatno oko, otvaramo vrata tom budućem Muzeju u nadi da će on biti utemeljen upravo ovde u Novom Sadu – evropskoj prestonici kulture 2021.Festival fotografije - Novi Sad i Novosađani

.

U sredu, 4. decembra u, 19 sati, otvara se Drugi festival fotografije izložbom najboljih radova na temu NOVI SAD I NOVOSAĐANI.

Organizator Drugog festival fotografije je Centar za kreativno stvaralaštvo GALATEA u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Gradskom upravom za kulturu.  

Izložba je otvorena do 11. decembra kada će najboljim učesnicima biti uručene vredne nagrade.

Vojne kape i šlemovi od sredine 19. do sredine 20. veka

.

U ponedeljak, 25. novembra u 12 sati u Muzeju Vojvodine otvara se izložba VOJNE KAPE I ŠLEMOVI OD SREDINE 19. DO SREDINE 20. VEKA.

Izložba Vojne kape i šlemovi od sredine 19. do sedine 20. veka, iz kolekcije novosadskog kolekcionara Dejana Kragića, autora Zorana Veljanovića, kustosa istoričara i arhivskog savetnika, prikazaće četrdesetak muzejskih predmeta koji su hronološki složeni po periodima, državama i rodovima.

Crvena nit na izložbi je vojna kapa srpske/jugoslovenske vojske „šajkača“.

Pored šajkača, šapki i šlemova srpske vojske prikazani su i vojne kape i šlemovi Centralnih sila, Antante, SSSR i SAD.  

Materijal do sada nije izlagan niti viđeni u vojvođanskim muzejima, a njegova reprezentativnost predstavlja nesvakidašnji događaj kako za laičku tako i za stručnu javnost. Putem izložbe i pratećeg kataloga posetioci će moći da zavire u svet militarija, neizostavnog dela vojne opreme koji su nosili vojnici na prostoru jugoistočne Evrope tokom 100 godina (od sredine 19. do sredine 20. veka).     

Kulturne mirotvorne suštine Novog Sada

.

U petak, 15. novembra, u 12 sati, u Malom izložbenom salonu u Muzeju Vojvodine, a u organizaciji Fondacije Matica mira Novi Sad biće otvorena samostalna, autorska, multimedijalna, kartografska i mirotvorna izložba Vojislav D. Devića KULTURNE MIROTVORNE SUŠTINE NOVOG SADA - Prezentacija kulturnih, religioznih, urbanih, humanih i mirotvornih suština Novog Sada, evropske prestonice kulture 2021. godine.

Na izložbi prisutnima će se obratiti: Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu, mr Siniša Jokić, direktor Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke, Borivoj Popržan, predsednik Likovnog kruga i autor.

Izložbu će pratiti i dva okrugla stola: 15. novembra od 15 časova (okrugli sto vodi docent dr Srđan Damnjanović i autor) i 28. novembra od 15 časova (okrugli sto vodi prof. dr Zorica Kuburić i autor).

Tragom Podunavskih Švaba: Nemačko kulturno i istorijsko nasleđe u Srbiji

.

Od 1. do 10. novembra u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu biće održana izložba „Tragom Podunavskih Švaba: Nemačko kulturno i istorijsko nasleđe u Srbiji“.

- Zašto su karavani kamila nekada krstarili Bačkom?
- Gde se nalazi i odakle je došla jedina Crna Bogorodica u Srbiji?
- Kako je Apatin postao jedan od centara nemačkog otpora Hitleru?
- Za kog kompozitora s našeg prostora se tražila karta više 1930-tih širom Evrope?
- Kako su žene Čelareva pisale austrijskom caru i naterale ga da izmeni jednu sudsku presudu?
- Zašto je poznati profesor Kosta Vujić ceo život skupljao apatinsku ciglu?
- Šta je vandrovka, ko su šoperi i šta su to „Ulmske kutije?“
saznajte na otvaranju izložbe u petak, 1. novembra u 18 časova; i u 10 dana nakon toga u Muzeju Vojvodine!

Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa

.

Povodom obeležavanja Dana muzeja, u petak, 25. oktobra 2019. godine u 12 časova, u Dunavskoj 35, otvara se izložba „Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa“. Autorka izložbe je Kristina Meneši, viša kustoskinja – istoričarka Odeljenja za savremenu istoriju Muzeja Vojvodine. Izložbu će otvoriti književnik, publicista i prevodilac Ivan Ivanji.

Postavka na specifičan način tematizuje jedan od najznačajnih događaja u istoriji Jugoslavije – Rezoluciju Informbiroa iz 1948. godine, odnosno događaje koji su usledili nakon nje. Pored kratkog osvrta na istorijski kontekst sukoba zemalja Informbiroa sa tadašnjom FNRJ i njenim rukovodstvom, izložba se bavi vodećim tezama propagandnog narativa SSSR-a o prilikama u jugoslovenskoj državi i to posredstvom mnoštva IB karikatura iz Zbirke dokumenata Muzeja Vojvodine, grupisanih u tematske celine.

Povezani članci