Dodir stakla - Izložba savremenog nordijskog stakla

.

0
0
0
s2sdefault

U utorak, 21. mart 2017. godine, u 18 časova, u Dunavskoj 35, otvara se izložba "Dodir stakla – Izložba savremenog nordijskog stakla", autorke Lade Ratković Bukovčan, muzejske savetnice iz Muzeja Mimara, Zagreb.

Izložba je nastala u saradnji sa Ambasadom Danske, Finske, Norveške i Švedske. Kustos izložbe je Aleksandra Stefanov, istoričarka umetnosti, Muzeja Vojvodine.

Na izložbi će biti predstavljeno 80 predmeta od stakla koji su inspirirani starim tradicijama izrade stakla sa severa, ali isto tako odražavaju uticaje modernog dizajna stvarajući spoj karakterističan za nordijski pristup dizajnu.

Umetničke predmete koji možete pogledati na ovoj izložbi na mnogo načina odražavaju narode i društva nordijske regije, kao i uticaj njihovog geografskog položaja, istorije i vrednosti. Nordijski dizajn karakteriše jednostavnost, minimalizam i funkcionalnost, što se u konkretnom primeru umetnosti u staklu ogleda u njenoj čistoći, jasnosti i skromnosti.

Izložba se sastoji od 80 predmeta nastalih u 13 poznatih staklara i studija koji su većinu svojih dela ostvarili kroz saradnju sa vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima. Njihova proizvodnja je plod veštine i znanja majstora staklara, a mnogi od tih umetnika sami izrađuju svoja dela. Pred nama su ostvarenja nepogrešive istančanosti nordijskog dizajna utkanog u predmete koji se i danas izrađuju, a vizionarski su ih osmislili legende dizajna 30-ih i 60-ih godina 20. veka Alvar Alto (Alvar Aalto), Tapio Virkala (Tapio Wirkkala), Timo Sarpaneva (Timo Sarpaneva), kao i drugi saradnici finske fabrike stakla Itala (Iittala). Jednostavni oblici pročišćenih obrisa, koji su spoj funkcionalnosti predmeta i estetske procene autora, jasno su izraženi u delima Ingejerd Roman (Ingegerd Råman) nastalim u švedskoj fabrici stakla Skrufs (Skrufs), kao i u dizajnu čaša – zamisli danskog arhitekte Jerna Ucona (Jørn Utzon), tvorca zgrade Opere u Sidneju.

Predmeti od stakla, osmišljeni pre nekoliko decenija, i danas se izrađuju stapajući se s brojnim predmetima izrađenim od 2010. do 2014. godine, čineći jednu aktivnu i plodnu scenu. Ova scena povezuje ideje mladih stvaralaca s vrhunskom veštinom staklarske izrade poput, na primer, ostvarenja norveške fabrike stakla Magnur (Magnor). Mnogi među njima i sami su staklari, te svoju primarnu zamisao prate i oblikuju do završnog trenutka, utiskujući u staklenu membranu predmeta i svoju zamisao i svoj dah.

Na izložbi su, nabrojmo ih redom jer se njihova delatnost prepliće u neraskidivu sliku skandinavskog dizajna, svojim ostvarenjima zastupljene fabrike stakla Holmegord (Holmegaard), ARCHITECTMADE i Lene Bjere Dizajn (Lenne Bjerre Design) iz Danske; fabrika stakla Itala, Lasismi (Lasismi) i galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u staroj fabrici u Rihimakiju) iz Finske; fabrike stakla Hadeland, Jevik (Gjøvik) i Magnur, kao i studio Nestetangen (Nøstetangen Glass) iz Norveške; fabrike stakla Moleros (Målerås), Skrufs i Nibru (Nybro Glasbruk) iz Švedske.

Sponzori izložbe su Wiener Stadtische i I&F McCann Grupa, Vinarija Tikveš,  EuroCons Group, Elopak, Finlandia, Volvo, SpotCooler, Q-Free Elcom, Tetra Pak, Ericsson, Masferg Agro, Securitas, Novo Nordisk, Peter Justesen, Medicon, Iittala, Fosdalen, Velux, Norway House i Carlsberg.

PRATEĆI PROGRAM: