Novo doba: život majke i bebe u neolitu Balkana

.

0
0
0
s2sdefault

U četvrtak, 2. marta 2017. godine u amfiteatru Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu održana je svečana akademija Instituta BioSens, povodom početka projekta ANTARES. Ovaj projekat ima za cilj razvoj Instituta BioSens u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane. Na ceremoniji su se prisutnim gostima i predstavnicima medija obratili generalni direktor za istraživanje i inovacije Evropske komisije Robert-Jan Smit, ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i najviši predstavnici vlade Republike Srbije i vlade Autonomne pokrajine Vojvodine. 

Nakon prezentacije Antares projekta i ceremonije potpisivanja ugovora, u paviljonu Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, otvorena je izložba pod nazivom: Novo doba: život majke i bebe u neolitu Balkana, na čijoj realizaciji je, pored tima projekta BIRTH, učestvovalo 14 muzeja i dva instituta iz Srbije i Makedonije, a među njima i Muzej Vojvodine.

Projekat BIRTH je prvi projekat iz Srbije koji je dobio sredstva od Evropskog istraživačkog saveta (European Research Council – ERC). Ova institucija finansira najkompetentnije istraživače, svih nacionalnosti i u svim naučnim poljima, i ima značajan uticaj na istraživački rad u Evropi, sa gotovo 7.000 istraživača koje finansira i više od 40.000 članova njihovih timova. Takođe je važno napomenuti da je podrška ovog saveta navedena u skoro 100.000 radova u međunarodnim naučnim časopisima.

Povodom proslave desetogodišnjice osnivanja Evropskog istraživačkog saveta u periodu od 13. do 19. marta planirana je „ERC nedelja“ tokom koje se odigravaju posebni događaji širom Evrope. Upravo je to bio i povod za  organizovanje izložbe na kojoj je predstavljen projekat BIRTH: Births, mothers and babies: prehistoric fertility in the Balkans between 10.000-5.000 BC, kojim rukovodi prof. dr Sofija Stefanović sa svojim timom i koji se odvija na Institutu BioSens u Novom Sadu.

Na izložbi su predstavljene najznačajnije promene u načinu života neolitskih zajednica koje su doprinele značajnom porastu ljudske populacije. To su: razvoj poljoprivrede i uzgoj žitarica, pripitomljavanje životinja, zatim  život u stalnim, planski građenim naseljima, što je sve zajedno dovelo do poboljšanja uslova života, a time i do porasta fertiliteta kod žena i smanjenja smrtnosti novorođenčadi i dece.

Na izložbi Novo doba: život majke i bebe u neolitu Balkana, su kao autori, ispred Muzeja Vojvodine, učestvovali Lidija Balj, arheolog i Darko Radmanović, arheozoolog. Od eksponata je izložena jedinstvena statua Crvenokose boginje sa lokaliteta Donja Branjevina, koja simbolizuje plodnost celokupnog živog sveta – kako ljudi, tako i biljnog i životinjskog sveta. Pored nje, izložene su i praistorijske dečije igračke sa lokaliteta Gomolava, koje na svojevrsan način svedoče o detinjstvu u praistoriji. Napravljene od keramike, ove minijature svojim oblikom oponašaju predmete koji su korišćeni u svakodnevnom životu. Među njima je najbrojnije kuhinjsko posuđe, ali ima i predmeta koji su upotrebljavani u posebnim prilikama kao što su ritualni obredi i razne svečanosti. Osim njih, među igračkama se nalaze i ljudske i životinjske figure.

Izložbu Novo doba: život majke i bebe u neolitu Balkana su otvorili prof. dr Sofija Stefanović i  generalni direktor za istraživanje i inovacije Evopske komisije Robert-Jan Smits, uz prisustvo najviših predstavnika Vlade Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, a planirano je da traje do 2. aprila, kako bi se što više ljudi upoznalo sa ERC programom finansiranja najboljih istraživačkih projekata, ali i sa izuzetnim naučnim istraživanjima koja se realizuju u Srbiji.

Povezani članci