Blago iz košnice - Od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine (1847-1947-2017)

.

0
0
0
s2sdefault

U sredu, 10. maja 2017. godine u 19 sati, Dunavska 35, otvara se izložba "Blago iz košnice - Od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine (1847-1947-2017)". Autori izložbe su Tijana Stanković Pešterac, Suzana Milovanović, Ljubica Otić, Veselinka Marković, Milkica Popović, Vukosava Pejin, Čarna Milinković, Aleksandra Stefanov, Katarina Radisavljević, Aleksandar Petijević i Bogdan Šekarić. 

Nakon osnivanja Matice srpske u Pešti, u redovima rodoljubive srpske inteligencije, 1847. godine rodila se ideja o osnivanju Srpske narodne zbirke, ili Muzeuma „gde će se čuvati sve starine i znamenitosti“. Želja osnivača bila je da Muzeum postane „ogledalo života našeg naroda u krajevima u kojima on živi“. Vođeno ovom idejom, srpsko građanstvo počelo je da poklanja Matici predmete vezane za prošlost srpskog naroda. Od tada su se u Matici permanentno prikupljali istorijski, etnološki i arheološki predmeti od kojih su se vremenom stvorile bogate i značajne zbirke. Posle decenija predanog rada, i nekoliko inicijativa od strane istaknutih kulturnih i javnih ličnosti, zbirka je napokon prerasla u Muzej Matice srpske, koji je svečano otvoren 9. jula 1933. godine. U godinama nakon Drugog svetskog rata izdvajanjem dela materijala iz Muzeja Matice srpske 30. maja 1947. godine osnovan je Vojvođanski muzej.

Obeležavajući dva jubileja – 170. godina od formiranja Srpske narodne zbirke i 70. godina od osnivanja Vojvođanskog muzeja, izložbom „Blago iz košnice“, Muzej Vojvodine, po prvi put javnosti predstavlja predmete iz svojih zbirki, nasleđene iz nekadašnjeg Muzeja Matice srpske.

Povezani članci