"Dobrudžanski ratnici" u Domu vojske

.

0
0
0
s2sdefault

U sredu, 21. februara 2018. godine u 19 časova, u Domu vojske u Novom Sadu, Beogradski kej 9, otvara se Izložba "Dobrudžanski ratnici", autora dr Predraga Bajića, višeg kustosa - istoričara, Ilije Komnenovića, muzejskog savetnika - istoričara i mr Vojislava Martinova, kustosa - istoričara. Recenzenti izložbe su dr Milan Micić i prof. dr Slobodan Bjelica.
Organizatori su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca "Obilić 1912-1918" Novi Sad, Prva brigada Kopnene vojske i Muzej Vojvodine.

O izložbi će govoriti autori i recezenti.
Pozdravnu reč daće jerej Đorđe Stojisavljević, nadležni vojni sveštenik i Batrić Ćalović zamenik predsednika Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca "Obilić 1912-1918". 
Voditelj programa će biti Mladen Maksimović, podpredsednik Udruženja "Obilić 1912-1918".
U muzičkom delu programa nastupiće Društvo za negovanje i očuvanje srpske tradicije "Zvuci s kamena" iz Novog Sada.
 
Izložbu je realizovao Muzej Vojvodine u saradnji sa Nacionalnim vojnim muzejom iz Konstance (Rumunija), povodom stogodišnjice ulaska Rumunije u Prvi svetski rat i borbi u Dobrudži, području između okuke Dunava i Crnog mora. Ona govori o učešću 1. Srpske dobrovoljačke divizije u tim borbama. Ovu diviziju, kao i kasnije formiranu 2. Srpsku dobrovoljačku diviziju (od njih je formiran Srpski dobrovoljački korpus) činili su mahom ratni zarobljenici i prebezi iz austro-ugarske vojske na Istočnom frontu, među kojima je bio veliki procenat Srba iz Banata, Bačke, Baranje, Srema, Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Dalmacije, Like, Banije, Korduna i Slavonije. Takođe su prikazani događaji u ovim jedinicama tokom boljševičke revolucije u Rusiji, njihovo dramatično prebacivanje na Solunski front i kasnije učešće Jugoslovenske divizije u proboju Solunskog fronta.