Biti izbeglica: evropski narativ

.

U ponedeljak, 26. mart 2018. godine, u 13 časova (Dunavska 37) otvara se izložba "Biti izbeglica: evropski narativ", autorke Kristine Meneši, višeg kustosa - istoričara.

Izložba je nastala u okviru istoimenog projekta i putem odabranih predmeta prikazauje pojedine izbegličke priče, odnosno izbegličke talase vezane za Vojvodinu u XX veku.

Projekat je realizovan u okviru programa Evropske unije „Evropa za građane“ – akcija: Evropsko sećanje. Vodeći partner na projektu je Akademija nauka Republike Austrije, a muzeji - partneri projekta su Muzej Grada Beča (Austrija), Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja (Hrvatska), Muzej novejše zgodovine Slovenije (Slovenija), Muzej istočne Bosne (Bosna i Hercegovina) i Muzej Vojvodine. Pored navedenih muzeja i Akademije nauka Republike Austrije, među partnerima projekta nalaze se i istraživačke institucije iz Nemačke i Poljske.

Ciljevi projekta jesu iniciranje budućih aktivnosti u muzejima koje će izbeglištvo, kao zajedničko evropsko iskustvo, učiniti vidljivim, umrežavanje muzeja putem teme koja povezuje Evropu, kao i upoznavanje mlađih generacija sa izbeglištvom kao evropskim, a istovremeno i lokalnim iskustvom.

 

Povezani članci