Majstor bojenog drvoreza i Umetnost Balkana

.

0
0
0
s2sdefault

U petak, 13. jula 2018. godine, u 19 časova (Dunavska 37), biće otvorena zajednička izložba dvojice autora: ,,Majstor bojenog drvoreza“ drvoresca ̶ grafičkog umetnika Jožefa Domjana i ,,Umetnost Balkana“ fotografa  ̶  grafičkog umetnika Jožefa Kunoša (OFMCHUN ̶  a).

Jožef Domjan (Budimpešta, 1907 – Njujork 1992)

Slikar i grafičar, dobitnik istaknute Košutove nagrade. Najviše se bavio kolorisanom grafikom  ̶  drvorezom. Radnu aktivnost je počeo kao fabrički radnik, ali neskriveni umetnički talenat uskoro dolazi do izražaja, pa stiče diplomu na Umetničkoj Akademiji. Proputovao je Evropu, a stiže i do Kine, gde je proučavao stare metode drvorezbarenja.

Za svoja dela dobio je najviša priznanja, koja pripadaju umetnicima vičnim u izradi drvoreza. Pedesetih godina istakao se svojim posebnim koloritom i osobenom perspektivom, te je za kratko vreme dobio najveća domaća umetnička priznanja (Munkačijeva nagrada – 1955. Košutova nagrada – 1956.). Revolucija (1956. g.) zatekla ga je u Švajcarskoj. Nije se vratio u domovinu, nego je emigrirao u SAD i naselio se u blizini Njujorka). Umetnik je i u novoj domovini sačuvao jedinstveni stvaralački pristup i stil, koji se oslanjao na mađarske kulturne tradicije. Zahvaljujući tome, postao je poznat i široj umetničkoj javnosti. Njegova dela se danas nalaze u poznatim kolekcijama širom sveta, npr. u njujorškom Metropoliten Muzeju, u londonskom Viktorija i Albert muzeju, kao i u Mađarskoj nacionalnoj galeriji.  

Od najznačajnijih umetničkih dela ovog autora, u gradu Šarošpataku (Mađarska) 1979. g. osnovana je stalna izložba. Domjanova dela su toliko specifična, ukorenjena u mađarske umetničke tradicije, da predstavljaju dela jedinstvenog nezamenljivog stila. Zanimala ga je istorija, priroda, narodna umetnost, verovanja, balade i legende. Ova tematika se tako snažno, bogato i stilizovano, pojavljuje u njegovom stvaralaštvu, da bez obzira na vreme i mesto ono nosilac trajnih umetničkih vrednosti.

Tajna uspešnosti njegovog umetničkog dela leži u tome, što je uticaje – iz raznih delova sveta – preuzimao u kontinuitetu, filtrirao prema svojim umetničkim merilima i na taj način prikazao javnosti.

Smatraju ga jednim od najvećih umetnika, koji se ikada bavio kolorisanim drvorezom, po kome je i postao poznat široj svetskoj umetničkoj javnosti. Sredinom 20. veka on je obnovio ovu drevnu umetničku tehniku.  Njegova dela sadrže više obojenih umetničkih čvorišta, što je Domjanova osnovna karakteristika, a sve to bazira se na majstorskoj izvedbi pojedinih fragmenata (čvorišta), čistoti otiska i bogatstvu motiva. Što se tiče njegovog stila može se konstatovati sledeće: bez obzira što zvanično nije negirao figurativnost, likovi su mu na svojstveni način modifikovani. Dela su mu izuzetno dekorativna sa bogatom sadržinom. Među njegovim motivima nalaze se prirodna bogatstva, elementi drevnog drvoreza i poruke prastarih umetnosti. U delima Domjana, vizuelno se otelotvoruje „Bartokov model“, tj sinteza prirode i tradicije, koja je prisutna odvajkada i koja sadrži umetničke vrednosti, koje večno traju.

Dr. Gabor Tarjan, profesor
Mađarska Umetnička Akademija

Dr Jožef Đerđ Kunoš, pod umetničkim imenom OFMCHUN, je međunarodno priznat, amaterski fotograf – grafičar. Stvara od 2013.godine, a od decembra 2015. godine svoja dela objavljuje i elektronski putem (preko servisa Flickr, FineArtamerica itd.). Pripada pravcu nadrealista.

Kunoš je poreklom iz Vojvodine, porodica njegove babe sa majčine strane je srpskog porekla, a njegova supruga potiče iz vojvođanske švapske porodice.

U središtu njegovog stvaralaštva su estetika i umetnost zapadnog i južnog Balkana. Osnovu njegovih slika čine motivi vojvođanske, srpske, bosanske, makedonske, hrvatske, crnogorske i italijanske estetske i kulturne tradicije.

Prva štampana izložba njegovih slika pod nazivom  „Žena” održana je marta 2018. godine u Mađarskoj, u art-kafeu Instituta savremene umetnosti u Dunaujvarošu.

OFMCHUN je jedini mađarski stvaralac, čiju je sliku pod naslovom  „One Step  ̶  Mostar Bridge” (Jedan korak – Mostarski Stari Most) zvanična komisija za ocenjivanje servisa Flickr uvrstila 2016. godine među deset najboljih objavljenih fotografija na svetu, čija tema je bila arhitektura Bosne i Hercegovine.

Njegove naslikane fotografije polaze od majstorskih ručnih dela analognih fotografskih tradicija (sa foto filmom), koje se iseku pa naknadno grade ponovo. Brojne svoje fotografije stvara sam uz jedinstvenu kompoziciju.
Delo OFMCHUN  ̶ a karakteriše raskošan kolorit, koju duboko prožimaju kako porodični motivi, tako i njegova znanja i iskustva vezana za estetiku i kulturu.

OFMCHUN je cenjeni član portugalskih, francuskih, američkih, nemačkih, japanskih itd. stvaralačkih grupa savremene umetnosti u okviru servisa Flickr, sa kojima usko sarađuje. Njegove kompjuterske manipulacije i slike su poznate u svetu onlajn muzeja savremene umetnosti (vidi: The Online Museum of Modern Art, Art Museion, Lulu, Moscow, Shock of the New, itd.)

Eksperimenti ovog umetnika na polju fotografije i elektronskog slikarstva daju inspiraciju mnogim umetnicima savremenicima u svetu.

* * *
VeraJane Vickers:  ̶  „Đerđ je izuzetno kreativan umetnik, koji koristi kako odvažne dramatične, tako i elegantne prigušene boje, ali i geometrijske oblike, flukseve i tokove, kako bi stvorio umetnička dela, koja sadrže dinamičko kretanje i čulo vibracije i života. U mnogim njegovim umetničkim delima postoji jasan mistični, šamanski kvalitet, koji se duboko povezuje sa urođenim...” 2. mart 2018.

Pedro Ribeiro Simões:  ̶  „Đerđ je fotograf, kojeg pratim duže vreme, stepen njegove mašte i inovacije, kombinovan sa visokim kvalitetom izrade, čini ga odličnim umetnikom, koji stvara slike, koje konstantno odražavaju neki novi pristup. Uvek mi je zadovoljstvo da pronađem neku njegovu novu raspoloživu sliku.” 15. februar 2018.

Edinei Montingelli:  ̶  „Đerđ je zahvaljujući svom raskošnom talentu zaista sposoban da inspiriše ljude. Na našoj maloj planeti mi ne možemo da uradimo ništa više od toga da novim idejama, lepotom i poezijom inspirišemo ljude!!!” 24. januar 2018.

Daniel Arrhakis:  ̶  „Veoma kreativan Umetnik sa jedinstvenom i kreativnom novom vizijom kako Sveta, tako i društva! Istinski zaštitnik ljudske ličnosti i njenih vrednosti u našoj samosagledajućoj viziji sa porukom nade u bolji svet! Moji srdačni pozdravi prijatelju!” 4. septembar 2017.

Povezani članci