Starke, Martinke, Lubitonke: Dizajnerska obuća i kulturno nasleđe

.


Kristijan Lubiton, Rabakate, štikle, antilop i velur, 2019, Christian Louboutin

U sredu, 7. aprila u 13 sati, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) održaće se predavanje Starke, Martinke, Lubitonke: Dizajnerska obuća i kulturno nasleđe, predavača Stefana Žarića. Predavanje se organizuje kao prateći program izložbe: Ja nosim vas, vi nosite mene: Tradicionalna obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine.

Tokom organizacije biće poštovane sve epidemiološke mere pa je neophodno prijaviti svoje prisustvo na elektronsku adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Takođe, biće obezbeđen prenos predavanja uživo preko Fejsbuk stranice Muzej Vojvodine.

Predavanje „Nakit u kontekstu“

.

 

U okviru izložbe fotografija Nakit starog Egipta i Rima u Muzeju Vojvodine, održano je predavanje Nakit u kontekstu, egiptologa Nenada Markovića.

 Na predavanju, osim priče o izrađivanju nakita u Starom Egiptu i njegove namene, predavač se osvrće i na značenja i poruke koje nakit komunicira, ali i na značenja pojedinih materijala, pre svega poludragog kamenja koje se koristilo u izradi.

 Poseban akcenat stavlja na kolekciju nakita otkrivenu u grobnici staroegipatske princeze Sat-Hathor-Junet (12. dinastija, oko 1887-1813 godine p. n. e.) i mogućnosti da se pojedini komadi nakita čitaju poput knjige.

 Zbog trenutne epidemiološke situacije predavanju je prisustvovao ograničen broj posetilaca, ali Vam omogućavamo da, u udobnosti i sigurnosti svoga doma, predavanje pogledate u digitalnom formatu na Jutjub stranici Muzeja Vojvodine, na linku Predavanje Nakit u kontekstu.

Predavanje „Poklade u Vojvodini“

.

U sredu, 26. februra u 12 sati u Muzeju Vojvodine održaće se predavanje POKLADE U VOJVODINI. Predavačica je dr Vesna Marjanović.

Predavanje je uvod u ovogodišnju Maškaradu kojom Muzej Vojvodine nastoji očuvati ovaj segment običajnog života na našim prostorima.

Ono što je za mnoge zemlje Evrope karneval, u Srbiji je to bila Bela nedelja, odnosno poklade pred veliki uskršnji post, često nazivane bele poklade, proštene poklade, završne poklade, zagonetne poklade, mesopust, mesojeđe, sirne poklade, fašange (od nemačke reči fašnik), maškare, mačkare.

Predavanje „Traju dela velikana do današnjih dana - Đorđe Radić (1839-1922)

.

U sredu, 5. februara, u 12 sati, u Muzeju Vojvodine (Dunavvska 35), održaće se predavanje: TRAJU DELA VELIKANA DO DANAŠNjIH DANA - Đorđe Radić (1839–1922) prvi Srbin koji je stekao doktorat iz poljoprivrede. Predavačica je Mirjana Savić, muzejska savetnica Narodnog muzeja u Kraljevu.

Đorđe Radić (Veliki Bečkerek 22. april 1839 – Kraljevo, 11. oktobar 1922), rođen je u porodici pravoslavnog sveštenika Jovana Radića, koji je službovao u Velikom Bečkereku. Osnovnu školu učio je u rodnom mestu, a gimnaziju u Oravici, Karlovcima i Vinkovcima.

Poljoprivredne nauke studirao je u Kolčavici kod Praga, a na Bečkom univerzitetu 1864. polaže profesorski ispit iz prirodnih nauka i jestastvenice. Godine 1867. godine, postaje prvi Srbin koji je stekao doktorat filozofije sa poljoprivrednom raspravom.

Ovaj veliki intelektualac je pored srpskog, govorio i mađarski, nemački, rumunski, češki i francuski jezik, služio se engleskim i ruskim, a bio poznavalac i starogrčkog i latinskog jezika.

Povezani članci