Besplatan ulaz povodom Dana Muzeja

.

U subotu 26. oktobra 2019. godine navršava se 172 godine od kako Muzej Vojvodine radi na prikupljanju, obradi, zaštiti, edukaciji i prezentaciji kulturnog nasleđa. Tim povodom svim svojim posetiocima omogućujemo slobodan ulaz na izložbe u Dunavskoj 35 i Dunavskoj 37.

Radno vreme Muzeja u subotu je od 10 do 18 sati, a u tom terminu možete pogledati stalne postavke o prošlosti Vojvodine, Muzej Prisajedinjenja i tematsku izložbu Tito i Jugostavija u karikaturama Informbiroa.

Muzej Vojvodine nosilac je tradicija čiji počeci su vezani za Maticu srpsku. U „Letopisu Matice srpske", daleke 1825. godine, rodila se ideja o potrebi osnivanja muzejske zbirke. Ideja je pretočena u stvarnost 26.oktobra 1847. godine, kada je doneta odluka o osnivanju Srpske narodne zbirke ili Muzeuma „gde će se čuvati sve starine i znamenitosti". Želja osnivača bila je da Muzeum postane „ogledalo života našega naroda u krajevima u kojima on živi".

 

Svečano otvorena Arheološka konferencija „Od Dunava do Volge“

.

U ponedeljak, 7. oktobra 2019. godine u 10 sati, svečano je otvorena Arheološka konferencija „Od Dunava do Volge: interakcije i transformacije kultura u 1. milenijumu n.e.“.

Konferencija traje od 7. do 14 oktobra 2019. godine, a učestvuju 44 stručnjaka iz više institucije sa 35 referata.

Organizator konferencije je Muzej Vojvodine, Muzej Državni Ermitaž iz Sankt Peterburga i Institut arheologije Ruske Akademije Nauka iz Moskve.

Saradnja Muzeja Vojvodine sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu

.

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Muzej Vojvodine skolopili su sporazum o saradnji u petak, 27. 9. 2019. godine. U ime Filozofskog fakulteta, sporazum je potpisala dekan prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, a u ime Muzeja Vojvodine direktor dr Drago Njegovan.

Sporazumom je predviđena bogata i svestrana saradnja između dve institucije –dogovaraće se o zajedničkoj realizaciji manifestacija, zaštiti istorijske i umetničke baštine, muzeologije i drugim oblastima od zajedničkog interesa. Planirano je da se saradnja realizuje u organizaciji i održavanju zajedničkih izložbi, kao i u razmeni izložbi; saradnji u naučno-istraživačkoj sferi, razmeni informacija u oblasti kulture, muzeologije i zaštite kulturne baštine, u organizaciji i održavanju konferencija i seminara iz oblasti koje proučavaju Fakultet i Muzej.

Deo stalne postavke zatvoren zbog radova

.

Obaveštavamo Vas da će od 25. septembra do 3. oktobra 2019. izložbeni prostor Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 37 biti zatvoren zbog unutrašnjih radova.

U navedenom terminu posetioci, u ovom prostoru, neće moći da posete izložbe Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Otvorena izložba slika rumunskog umetnika Dorina Koltofeanua

.

U četvrtak, 29. avgusta, u Muzeju Vojvodine otvorena je izložba slika Dorina Koltofeanua, savremenog rumunskog umetnika. Gostovanje ove izložbe realizovano je u saradnji sa Muzejom umetnosti iz Temišvara i predstavlja prvi korak budućih zajedničkih aktivnosti ova dva muzeja.

Imajući u vidu da će Novi Sad i Temišvar biti evropske prestonice kulture 2021. godine,  Muzej Vojvodine i Muzej umetnosti u Temišvaru potpisili su Ugovor o saradnji  kojim su najavljeni različiti oblici kulturne razmene ova dva muzeja kao i buduća saradnja u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Projekat „Borđoš“ – nastavak arheoloških istraživanja

.

Direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan obišao je neolitski lokalitet Borđoš i posetio međunarodni tim arheologa, koji ga i ove godine istražuju. Tokom kampanje iz jula i avgusta 2019. godine, lokalitet Borđoš postao je svojevrsna škola arheologije u kojoj su, predvođeni prof. dr Martinom Furholtom, stručnjaci Muzeja Vojvodine i Univerziteta u Kilu obučavali studente osnovnih i master studija iz Osla (Norveška). Tim povodom, Muzej Vojvodine sklopio je Ugovor o saradnji sa Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta u Oslu.

Deo muzeja zatvoren zbog radova

.

Zbog unutrašnjih radova stalna postavka „Vojvodina u Prvom i Drugom svetskom ratu“ u Dunavskoj 37 biće zatvorena za posetioce sledećim danima:

  • od 16 do 19. avgusta
  • od 23 do 26. avgusta
  • od 30. avgusta do 2. septembra.

Povezani članci