Sa otvaranja izložbe "Dodir stakla"

.

0
0
0
s2sdefault

U Muzeju Vojvodine otvorena je izložba „Dodir stakla“.

Autorka izložbe je Lada Ratković Bukovčan, muzejska savetnica Muzeja Mimara u Zagrebu, a kustos izložbe u Novom Sadu je Aleksandra Stefanov, istoričarka umetnosti Muzeja Vojvodine.

Posle pozdravne reči dr Drage Njegovana, direktora Muzeja, prisutnima se obratila zamenica šefa misije Norveške amasade, gospođa Janike Bain, obratila se na srpskom jeziku što je izazvalo oduševljenje prisutnih: „Formalna saradnja nordijskih zemalja jedna je od najstarijih i najširih regionalnih saradnji u svetu. Iako su nordijske zemlje jedinstvene i nezavisne države, one imaju mnogo toga zajedničkog u načinu života, istoriji, jeziku i društvenoj strukturi. Verujemo da se to vidi  i na ovoj našoj izložbi, na kojoj su predstavljena umetnička dela  dizajnera i proizvođača četiri različite nacije, a koja istovremeno zrači jedinstvenom nordijskom tradicijom  i inovativnim duhom.“

Zatim, se obratio gospodin Morten Skovgo Hansen, otrpavnik poslova danske ambasade govoreći o osnovnim karakteristikama nordijskog dizajna, ali i dobrim odnosima među nordijskim zemljama.

Autorka izložbe, Lada Ratković Bukovčan, direktorica Muzeja Mimara u Zagrebu umetničkoj vrednosti izloženog materijala: „Staklo, ta čudesna tvar, oblikovano u predmete svakodnevice, u skulpture u čije je opne utisnut duh i dah umjetnika staklara, uvijek iznova zadivljuje. Na ovoj izložbi staklo se stopilo s nesumnjivim vrhuncima dizajna i umjetničkih izričaja koji su od polovine prošlog stoljeća satkali jasan korpus nordijskog dizajna“. Na kraju se autorka zahvalila svima koji su potpomogli da se ova izložba realizuje. 

I na kraju je prisutne pozdravio profesor Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretak za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. „...Ova izložba nam prikazuje izvanrednu i negovanu oblast umetnosti u staklu nordijskih majstora i dizajnera. Stvarajući fantazmagorične kreativno nadahnute umetničke komade, koji se uzdižu iznad svakodnevnice svojom snagom i lepotom, govore nam o optimizmu i radosti života. Gledajući kroz staklo, u iščekivanju svetlosnog znaka, hvatamo kodove transparentne magične tvari, čovekovu uzvišenost i beskrajnu lepotu.“

Izložbu su, u saradnji s Muzejem Mimara iz Zagreba, Muzejem primenjene umetnosti iz Beograda i Muzejem Vojvodine iz Novog Sada, organizovale ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske s ciljem da promovišu nordijsko staklo, dizajnere i proizvođače, prikazujući istovremeno saradnju nordijskih zemalja u umetničkom stvaralaštvu.

Izložba se sastoji od 80 predmeta nastalih u 13 poznatih staklara i studija koji su većinu svojih dela ostvarili kroz saradnju s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima. Njihova proizvodnja je plod veštine i znanja majstora staklara, a mnogi od tih umetnika sami izrađuju svoja dela. 

Izložba će biti otvorena do 20. aprila. Potsećamo Vas da je radno vreme Muzeja od utorka do petka od 9 do 19 sati, a subotom i nedeljom od 10 do 18 sati.