Promocija prvog nacionalnog pretraživača kulturnog nasleđa – Novi Sad

.

0
0
0
s2sdefault

Prvi nacionalni Pretraživač kulturnog nasleđa Republike Srbije promovisan je 27. maja u Istorijskom arhivu grada Novog Sada. U prisustvu brojnih predstavnika ustanova kulture, na promociji su govorili: dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Željko Vujinović, generalni direktor kompanije Majkrosoft Srbija.

Pretraživač kulturnog nasleđa je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije koji je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja uz stratešku podršku kompanije Majkrosoft Srbija sa ciljem da se najširoj javnosti predstave digitalizovani fondovi i obezbede informacije o kulturnom nasleđu koje se čuva u našim bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika. Zahvaljujući njemu, od sada će sva pokretna i nepokretna kulturna dobra, kao i mapa spomenika i ustanova kulture u Srbiji, biti predstavljena na jedinstvenom portalu – www.kultura.rs.

Na ovom projektu radili su stručnjaci Muzeja Vojvodine Natalija Vulikić, informatičar u Matičnoj službi i mr Tijana Stanković Pešterac, viši kustos – arheolog, pomoćnik direktora.

Nakon promocije, medijima se obratio i dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine istakavši da je Muzej Vojvodine u procesu digitalizacije kulturnog nasleđa od samog početka, zajedno sa Istorijskim muzejom Srbije.

 

Povezani članci