Predstavnici Ambasade Rusije u poseti arheološkoj ekspediciji Muzeja Vojvodine u Čurugu

.

0
0
0
s2sdefault

U arheološkoj ekspediciji u Čurugu, zajedno sa arheolozima i studentima arheologije iz Srbije, već treću godinu zaredom rade i kolege iz Državnog Ermitaža iz Sankt Peterburga.iz Rusije. Ove godine to je bio razlog da predstavnici Ambasade Rusije posete arheološki tim u Čurugu. Sa ovom posetom usklađena je i poseta rukovodstva Muzeja Vojvodine, a pozvani su i mediji  da zabeleže ovaj dan u čuruškoj ekspediciji. Veoma loše vreme onemogućilo je arheološku ekipu da radi na lokalitetu, tako da je utisak o njenom radu mogao da se stekne jednino u bazi u Čurugu, gde ekipa radi i stanuje, ove godine od avgusta meseca. Ipak, predstavnici najzainteresovanijih medija uspeli su da obiđu i sama nalazišta na kojima se trenutno iskopava.

Predstavnici Ambasade Rusije su u razgovoru sa srpskim i ruskim kolegama, kao i sa rukovodstvom Muzeja Vojvodine, upoznati sa dosadašnjim rezultatima istraživanja ove dugogodišnje ekspedicije, sa već dugogodišnjom saradnjom srpskih i ruskih arheologa, ne samo u ovoj ekspediciji, kao i sa daljim planovima ove međunarodne saradnje. Pre svega se radi o planovima za uspostavljanje zajedničkog istraživačkog projekta Muzeja Vojvodine i Državnog Ermitaža. Istraživanja bi se odvijala na prostoru Podunavlja, u Vojvodini, a rezultati bi bili analizirani i poređeni sa rezultatima koji se dobijaju na prostorima istočne Evrope. Naučni razlog za takav pristup su brojne seobe raznih naroda koje su se odvijale tokom milenijuma na relaciji istočna Evropa – Podunavlje.

Predstavnici Ambasade su istakli da ruska strana prepoznaje strateški značaj ovakve saradnje i da će se potruditi da sa svoje strane pruže potrebnu pomoć i podršku za njen dalji razvitak i unapređenje.

U razgovorima je pomenut i projekat Arheološki park u Čurugu koji je u strateškom planu Muzeja Vojvodine, koji bi u budućnosti mogao biti okosnica razvoja i jačanja arheologije u Vojvodini.

 

Povezani članci