Završena adaptacija suterenskih prostora muzejskog objekta u Dunavskoj 37

.

0
0
0
s2sdefault

Danas je objekat Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 37 posetio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, zajedno sa sekretarkom za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednica Draganom Milošević.

Do momenta kada je Pokrajinska vlada izdvojila sredstva iz tekućih budžetskih rezervi u drugoj polovini 2019. godine, objekat u kojem su smešteni deo Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Dunavskoj 37 imao je konstantne probleme sa plavljenjem suterenskih prostorija. Prilikom ekstremnih pljuskova, kada postojeća gradska kanalizaciona mreža ne može da prihvati veliku količinu vode, dolazilo je do podizanja nivoa vode, što je uzrokovalo povrat vode i plavljenje objekta, ugrožavajući kako zdravlje ljudi, tako i kulturno nasleđe koje se čuva u ovim ustanovama.                      

Ugovoreni radovi na adaptaciji i rekonstrukciji suterena Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 37 predvideli su zamenu kompletne instalacije kanalizacije u suterenu sa novim priključkom na gradsku kanalizacionu mrežu, izradu hidroizolacije suterena, termoizolaciju, nove podove i krečenje. Ukupno je obezbeđeno nešto preko 31.000.000,00 dinara.

Kako bi se oslobodio prostor za radove, kustosi Muzeja Vojvodine izmestili su  predmete i celokupan mobilijar u dve faze i sproveli preventivnu konzervaciju na oko 316.520 predmeta, i oko 5.000 dokumenata foto-laboratorije.

Adaptacijom je rešen ozbiljan i višedecenijski problem ovog muzejskog objekta, koji je izgrađen za potrebe Muzeja socijalističke revolucije Vojvodine 1970. godine prema projektu arhitekte Ivana Vitrića. Muzej socijalističke revolucije Vojvodine transformisan je u Istorijski muzej Vojvodine, koji se sjedinio Vojvođanskim muzejom 1992. godine u jedinstvenu ustanovu pod nazivom Muzej Vojvodine.

U njemu je danas smešteno Odeljenje savremene istorije Muzeja Vojvodine i stalna postavka, koja se vezuje za period od 1914. do 1945. godine i Muzej savremene umetnosti Vojvodine. U narednom periodu, ovaj objekat zahteva adaptacije i u drugim segmentima kako bi se osavremenio za potrebe savremene muzeologije i reinterpretacije muzejskih postavki.

- Завршена адаптација музејског депоа у Музеју савремене уметности Војводине | Покрајинска влада (vojvodina.gov.rs)
- Završena adaptacija muzejskog depoa u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama (vojvodina.gov.rs)

 

Povezani članci