Отварање изложбе "Од овце до ћилима"

.

Музеј Војводине је синоћ био тесан да прими све посетиоце на отварању изложбе "Од овце до ћилима". Изложбом је завршен још један у низу успешних пројеката реализованих у сарадњи Музеја Војводине и ПУ Радосно детињство. Хвала свима који су учествовали у овом пројекту, посебно ауторкама Владимири Станисављевић и Јелени Тишми које су све нити овог ткања вешто држале у својим рукама. Хвала свима који су синоћ били на отварању и потврдили нам  да смо на правом путу у педагошком раду и неговању будуће музејске публике.

Радно време током празника

.

Музеј Војводине ће за публику, током новогодишњих празника, бити затворен само у понедељак 1. јануара. У недељу 31. децембра радиће скраћено. Музеј ће тог дана бити отворен до 14 сати.

Током божићних празника Музеј ће бити затворен 7. јануара, док ће на Бадњи дан, у суботу 6. јануара радно време бити скраћено. Музеј ће тог дана бити отворен до 14 сати.

Нематеријално културно наслеђе етничких заједница у Војводини

.

На Конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката из области кулутрног нематеријалног наслеђа Републике Србије за 2017. годину, Музеју Војводине су одобрена средства за реализацију пројекта под називом „Истраживање, документовање и презентација нематеријалног културног наслеђа етничких заједница у Војводини“.

Успешно одржан стручни скуп "Музеји и едукација"

.

Стручни скуп Музеји и едукација успешно је одржан у понедељак, 18.12.2017. године у Музеју Војводине. Окупио је 50 музејских педагога, просветних и културних радника, представника републичких и покрајинских власти, у настојању да размене искуства, праксе и идеје за унапређење међуресорне сарадње образовних установа и музеја у Србији.

Скуп је отворио многа питања и дилеме везане за прави модел међуресорног повезивања, али је закључак да само заједничким промишљањем ове теме можемо доћи до модела који ће гарантовати добробит и музејима и образовним институцијама, а пре свега корисницима наших услуга – деци и младима.

На округлом столу учествовали су и културни радници из региона Жељка Јелавић, виша кустоскиња задужена за едукацију у Етнографском музеју у Загребу, те Штефан Крапше из фондације EDUCA из Словеније. Својим излагањима упознали су нас са праксама у њиховим матичним земљама.

Излагања Бојане Матић Остојић (Фондација ПОИНТ), Драгане Латинчић (Музеј Града Београда), Анђелке Радосављевић (Галерија слика Сава Шумановић, Шид), Слађане Велендечић (Музеј Војводине) и професорке разредне наставе Данице Коцевске била су увод у дискусију на округлом столу.

Закључак округлог стола, који је модерирао Драган Киурски, председник Секције музејских педагога Музејског друштва Србије, је да је за предлог документа о међуресорној сарадњи потребно још додатно конкретизовати методе и активности што ће бити предмет следећег сусрета културних и посветних радника.

Скуп је организовало Музејско друштво Србије и Секција музејских педагога, у сарадњи с Музејом Војводине, Фондацијом ПОИНТ и Европа Ностра Србија, уз финансијску подршку Министарства културе Републике Србије, Градске управе за културу Града Новог Сада и Фондације Нови Сад 2021.

Наставак рада на пројекту Креативне Европе

.

Заједно са Народним музејом Задар, Хисторијским музејом Босне и Херцеговине и компанијом Ороундо из Беча, Музеј Војводине започео је пројекат под називом Културни експиријум – Музеји у дигиталној размени (Cooltural Expirium – Museums in Digital Exchange) којим ће аплицирати за средства на фонду Креативна Европа. Идеја пројекта, поред повезивања музејских установа у региону и размене искустава њихових стручњака, јесте да се применом савремених технологија омогући размена виртуелизованог културног наслеђа. У складу са захтевима фонда Креативна Европа, посебан фокус стављен је на развој музејске публике.