Електронски примерак Рада Музеја Војводине (бр. 62 за 2020) на нашем сајту

.

 Часопис Рад Музеја Војводине (који се до 1992. звао Рад војвођанских музеја) у континуитету излази од 1952. године. У њему се објављују резултати делатности музејских радника и установа у Војводини и њихов научноистраживачки и стручни рад. Садржина публикације је културна историја Војводине у прошлости и садашњости, третирана кроз одговарајуће научне гране, са спорадичним освртима на страну музеологију и дешавања у овој области у свету, као и учешћа која наши музеји и радници имају у том контексту.

Студенти завршне године основних студија туризма у посети Музеју Војводине

.

 У оквиру сарадње између Музеја Војводине и Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, студенти завршне године основних студија туризма, у пратњи проф. др Татјане Пивац,  посетили су Музеј Војводине.

Музејски комплекс Кулпин у пројекту „Let's know each other“

.

Педагошка служба Муејског комплекса Кулпин била је део тима у реализацији креативно-едукативних радионица у оквиру међународног пројекта Erazmus+ Let's know each other, са децом ПУ Včielka.

Циљ пројекта је очување материјалног и духовног наслеђа наших предака, упознавање културе и традиције наших простора, те имплeментацијa исте у свакодневним активностима и васпитно-образовном раду са децом предшколског узраста.

Са платформе „еМузеј“: „У здравом телу – здрав дух!“

.

Музеј Војводине има дугу педагошку праксу, која почиње практично одмах по оснивању Војвођанског музеја – још давне 1947. године. Одељење за педагошки рад и односе са јавношћу бави се интерпретацијом културног наслеђа, осмишљава и реализује разноврсне програме усмерене ка различитим категоријама посетилаца. Поред редовног тумачења и вођења кроз сталну поставку и тематске изложбе, главна активност Одељења представља креирање едукативних програма, при чему се нарочита пажња поклања едукативним програмима за децу различитог узраста. Подразумева се сарадња са предшколским установама, основним и средњим школама, те факултетима.

Промовисана платформа еМузеј – платформе за размену културно-образовних садржаја

.

Путем данашње онлајн конференције, чији су организатори Министарство културе и информисања и Музеј Војводине у сарадњи са Color Media Communications представљена је платформа за размену културно-образовних садржаја еМузеј.   

На конференцији су говорили: др Дејан Масликовић, руководилац групе за инспекцијске послове Министарства културе и информисања Републике Србије, мр Тијана Станковић Пештерац, директор Музеја Војводине, мср Сташа Арсеновић Копривица, кустос, сарадник на процесима дигитализације, Музеј Војводине, мр Лидија Милашиновић, директор Народног музеја Кикинда, Милена Милошевић Мицић, музејски саветник, Завичајни музеј Књажевац, Јелена Радовић, кустос етнолог – антрополог, Народни музеј Лесковац и Лидија Хам Миловановић, виши кустос и шеф Одељења за рад са публиком и односе са јавношћу, Народни музеј Београд.

Отворена је изложба „Константин Костић“

.

У среду 31.3.2021. године у Музеју Војводине отворена је изложба „Константин Костић - народни трибун 1918“. Ово је једна од првих у низу планираних изложби које представљају значајне и угледне личности у тешким временима почетком 20. века, период Великог рата и борбе за национални опстанак и еманципацију Срба у Аустро-Угарској монархији и Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца/Југославији.   

Победници гласања за нови визуелни идентитет Музеја Војводине

.

Завршено је гласање за нови визуелни идентитет Музеја Војводине, као део пројекта у оквиру којег је организован конкурс са понуђеним решењима – радовима студената Департмана за примењене уметности и дизајн – модул Графички дизајн.

Награде најбољим решењима изабраним према гласовима публике и стручног жирија биће додељене на отварању изложбе под називом Музеј као инспирација – Музеј Војводине у оку студената Академије уметности, која ће се реализовати у склопу манифестације Музеји за 10 (12–18. маја 2021). Спонзор награда је Компанија Позитив д. о. о. из Новог Сада.

Повезани чланци