Радно време током празника

.

Поштовани пријатељи,

Током новогодишњих и божићних празника Музеј Војводине ће бити отворен за публику у следећем режиму:
- Четвртак, 31. децембар 2020. од 9 до 16 сати; 
- Субота  и  недеља 2-3. јануар  2021. од 11 до 17 сати;
- Среда, 6. јануар 2021. од 9 до 16 сати.
- Понедељком, као и 1. и 7. јануара, Музеј је затворен за публику.

Од петка, 8. јануара 2021. настављамо са редовним радним временом: уторак - петак од 9 до 19; субота - недеља од 10 до 18 сати. 

Срећне празнике и успешну 2021. годину жели Вам Музеј Војводине!

Очекујемо Вас.

 

Руке прошлости - Креативне интерактивне драмске радионице у Музеју Војводине

.

У Музеју Војводине, од септембра до децембра 2020. године организоване су интерактивне креативне драмске радионице пројекта „Руке прошлости“. У сарадњи са Центром за позоришна истраживања из Новог Сада, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, радионице су водили Христина Муратиду, доцент на мастер програму Примењено позориште на АУНС, Милица Шећеров, глумица и асистент на АУНС, Армин Јоха Хаџимусић, глумац и драмски педагог Центра за позоришна истраживања и Димитрије Михајловић, кустос–историчар из Музеја Војводине. Учесници радионица, њих укупно 65, били су ученици новосадских гимназија и основних школа.

Новогодишњи поклон – виртуeлна изложба Музеја Војводине

.

Драги наши посетиоци, позивамо вас да отворите поклон изненађења који вам је Музеј Војводине спремио за Нову Годину – виртуeлну изложбу „Римско наслеђе у 3Д“. Из удобности свог топлог дома обиђите поставку са одабраним предметима Античке и Епиграфске збирке и доживите их као да се налазите пред њима самима.

„Римско наслеђе у 3Д“ - линк

Програм у припреми: Луткарске приче

.

Баба Ангелина, златар, кустос на загонетној локацији

У 2021. годину Музеј Војводине улази са новим едукативним програмом.

Користећи кратке луткарске представе доносимо новину у интерпретацији културне баштине коју Музеј чува.

Екипа лутака открива одговор на питање – Откуд шлем у бабиној башти? a заједно са Вама ће причати и о вечитој теми – Љубав...

Дружимо се ускоро са екипом симпатичних глумаца!

Балканска музејска мрежа доделила је средства за овај пројекат у оквиру конкурса Small Grants 2020.

Отворена изложба фоторепортера „Објективно“

.

У Музеју Војводине данас је отворена изложба фоторепортера Новог Сада и Војводине под називом Објективно. Због поштовања епидемиолошких мера, званичном отварању присуствовали су организатори изложбе и заинтересовани медији уз обраћање мр Тијане Станковић Пештерац, директорке Музеја Војводине, Јарослава Папа, селектора изложбе и Слободана Шушњевића, фоторепортера листа Дневник.

На овогодишњој изложби представљени су различити аспекти живота у пандемији вируса Ковид-19, од момента увођења ванредног стања до данас, онако како су их видели и снимили војвођански фоторепортери.  

Организатори изложбе су Музеј Војводине и Фото асоцијација Војводине уз подршку Градске управе за културу, а посетиоцима ће бити доступна до краја јануара 2021.

Фотографије са данашњег отварања потписује Марија Ердељи.

Пријава тамбурашке праксе за упис на Националну листу нематеријалног културног наслеђа

.

На иницијативу Етнолошког одељења Музеја Војводине, крајем 2019. године покренут је процес прикупљања материјала и документације потребне за упис тамбурашке праксе у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, у оквиру пројекта Нематеријално културно наслеђе у Војводини: истраживање, документовање и интерпретација, финансираног од стране Министарства за културу и информисање Републике Србије.

Смештање тамбурашке праксе у контекст нематеријалног културног наслеђа у Војводини резултат је свеобухватног научног, етнолошког и антрополошког истраживања овог културног феномена. Тамбурашку праксу, као специфичну културну форму, одликује оркестарско музицирање на тамбурашким инструментима. Вештине и знања свирања на овој врсти жичаних инструмената представљају основни нематеријални сегмент тамбураштва. Поред умећа музицирања, тамбурашку праксу као елемент нематеријалног културног наслеђа, одређују и друге радње и умећа: компоновање и аранжирање за тамбурашки састав, израда и репарација тамбурашких инструмената, певање уз пратњу тамбурашког састава, едукација, традиционални модел интеракције музичара са публиком у кафанском амбијенту и укљученост тамбурашких састава у обичајима животног и годишњег циклуса. На бази ових карактеристика и уз помоћ других резултата истраживања тамбурашке праксе, Етнолошко одељење Музеја Војводине приступило је изради апликационог документа и сакупљању осталих података и документације потребне за пријаву овог елемента на листу нематеријалног културног наслеђа Републике Србије.

Повезани чланци