Ингеборг Бахман: Звезда немачке послератне књижевности - Музеј Војводине

Ингеборг Бахман: Звезда немачке послератне књижевности

26.11.2022. | Догађаји, Предавања

У четвртак, 8. децембра у 18 сати у Музеју Војводине (Дунавска 35) биће одржано предавање и промоција: Ингеборг Бахман: звезда немачке послератне књижевности у организацији Српско-немачког друштва Вандровка.

Др Николина Зобеница, професор немачке књижевности и преводитељка представиће живот и дело ове значајне аустријске ауторке, а преводилац и издавач Реља Дражић ће говорити о преводилачко-издавачком искуству са делима Ингеборг Бахман.

Аустријска списатељица Ингеборг Бахман (Ingeborg Bachmann, 25. 6. 1926–17. 10. 2022) представља велико име немачке послератне књижевности, добитница је бројних признања, а по њој је названа и једна од најпрестижнијих награда немачког говорног подручја. Докторка филозофије, песникиња, ауторка радио-драма, приповедака, једног романа, низа есеја и репортажа, била је изузетно цењена код својих савременика (Томас Бернхард, Хајнрих Бел, Гинтер Грас) и утицала на генерације књижевница које су стварала после ње – Елфрида Јелинек, Криста Волф и многе друге. Њене приче и песме се већ деценијама преводе на српски језик и налазе своје место у часописима и антологијама, међутим, последњих година је дошло до појачане рецепције њеног стваралаштва на нашем подручју. Поново је објављен њен роман Малина (1999, 2021, Контраст издаваштво), први пут радио-драме (2020, Футура публикације), целокупна збирка прича Тридесета година (2021) и Симултано (2022, Футура публикације), као и једина и најобимнија збирка Бахманине поезије (2022, Контраст издаваштво).

 

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar