Иницијатива за оснивање Музејске медицинске збирке - депаданса Музеја Војводине - Музеј Војводине

Иницијатива за оснивање Музејске медицинске збирке – депаданса Музеја Војводине

30.03.2017. | Вести

На иницијативу в. д. директора Музеја Војводине др Драге Његована и директора Пастеровог завода проф. др Душана Лалошевића 29. марта 2017. године одржан је састанак ради формирања Музејске медицинске збирке – депанданса Музеја Војводине.

Пастеров завод једна је од ретких здравствених установа – заштићених споменика културе, која у својим просторијама чува оригинални мобилијар, бројне фотографије, уметничка дела, медицинске инструменте и архивску грађу који сведоче о раду  и традицији ове централне и референтне установе за профилаксу беснила, почев од њеног оснивања 1921. године.

Као матична музејска установа на подручју Војводине, Музеј Војводине пружиће стручну и техничку подршку у реализацији овог пројекта, како би у најскорије време био реализован, а богато културно наслеђе постало доступно јавности.

Договорено је да ће у наредном периоду код надлежних институција бити покренут поступак оснивања Збирке, извршен попис предмета и увид у изложбени простор којим располаже Пастеров завод. Истовремено ће бити извршено и истраживање у циљу евидентирања и евентуалних позајмица предмета из других сродних установа за будући депанданс, који ће сведочити о богатом здравственом и медицинском наслеђу Војводине.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar