„Испит зрелости – Матуранти војвођанских гимназија од половине 19. века до 60-их година 20. века“ - Музеј Војводине

„Испит зрелости – Матуранти војвођанских гимназија од половине 19. века до 60-их година 20. века“

15.05.2019. | Изложбе

Изложба „Испит зрелости – Матуранти војвођанских гимназија од половине 19. века до 60-их година 20. века“, биће отворена 15. маја 2019. године, у 18 часова, у Музеју Војводине (Дунавска 35). Ауторке изложбе су Љубица Отић, музејски саветник, историчар и Чарна Милинковић, виши кустос, историчар.

Изложба приказује историјски развој гимназија на простору Војводине, од друге половине 19. века (када се појављују први испити зрелости у српским гимназијама), до 60-их година 20. века (када почиње нови начин и приступ прославе матуре препознатљив и данашњим ђацима), а у питању су гимназије  које су и данас актуелне. Кроз реконструкцију учионице са краја 19. века и почетка 20. века, историјске записе комисија са полагања испита зрелости, ђачка сведочанства и књижице, школске извештаје, сачуване матурске таблое, наставна средства, уџбенике, одећу која осликава одређени временски период, актуелну музику и фотографске атељее, публици ће бити приближене друштвено-политичке и васпитно-образовне околности једног времена. Путем наведених предмета покушали смо да дефинишемо и позицију гимназија у друштву коју су имале у давна минула времена и какву имају данас. Бити гимназијалац и понети епитет зрелог има тежину која није временски ограничена и која нам је омогућила да дамо неке одговоре на увек актуелна и присутна питања.

Део изложбе посвећен је бившим матурантима Панчевачке гимназије (Генерација 107), који и након четири даеценије негују своја пријатељства и порука су младима да гимназијски дани могу да  трају још дуго, након положеног испита зрелости.

На изложби и у каталогу приказан је богат историјски материјал који се налази у збиркама Музеја Војводине, као и предмети који су посуђени из осталих музеја и гимназија на простору Војводине. Током истраживања и саме реализације изложбе велику помоћ су нам пружиле бројне институције у земљи, као и појединци, којима се овом приликом захваљујемо.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar