Историја фудбалских копачки - Музеј Војводине

Историја фудбалских копачки

26.06.2020. | Буди одговоран према духу и телу

Фудбал је настао као спортска игра из различитих активности лоптом, које су се током времена издвајале и развијале у посебне спортове. Корени овог спорта се налазе у негованим играма лоптом у древној Кини “Чу ки“, античкој Грчкој “Епискирос“, Риму “Харпастум“, као и у разним играма које су се играле по градским улицама средњовековних градова и ливадама изван градских зидина. Обележја модерног спорта фудбал добија доношењем првих званичних правила у Енглеској 1863. године.

Пре него што је постао модеран спорт фудбал је представљао занимацију или хоби. Као рекреативни спорт без званичног прописа, формалности или организације, изазивао је велике жртве и повреде током игре. Историјски извори из 1525. године, указују на појаву првих копачки. Наиме, да би се заштитио од повреда током игре, краљ Хенри VIII Тјудор наручио је први пар чизама за фудбал чији су крампони били израђени од ексера. Оно што је тада било изненађујуће, је да краљ троши своје слободно време на спорт који је помало био груб и неџентлменски. Копачке за краља је креирао обућар Корнелије Џонсон по цени од 4 шилинга. Тадашње копачке су биле направљене од коже, ручно прошивене са стране.

Како је у наредних 300 година популарност ове игре веома порасла, и све већи број запослених радника се интересовао и прикључивао овој игри – фудбалске копачке су уствари биле кожне радничке ципеле (дубоке) са дугим пертлама. Да би као играчи били у предности, те радничке ципеле су касније мало измењене и имале мале крампоне који су подсећали на ексере, и тиме обезбеђивали боље трење на подлози, а истовремено су давали упозорење потивничком играчу који је хтео да преотме лопту.

Енглеска Фудбалска Асоцијација године 1863. уводи правило које је гласило: „Нису дозвољени ситни метални крампони, као ни метални ђон на копачкама“.

Кожни крампони су се појавили касних 1800-их. Фудбалска Асоцијација је крампоне као обавезне увела тек 1891. Правило је гласило да сви крампони морају бити креирани од коже и да не буду већи од пола инча.

У Србији су се копачке појавиле двадесетих година прошлог века. Аксентије Лукић родом из Ирига, израђивао је копачке и ципеле за тадашње наше фудбалере из најбољих клубова у земљи. Рођен је 1909. године,  након завршене основне школе у Иригу одлази у Београд на обућарски занат. Био је веома талентован и вредан занатлија, па су чак многе муштерије из Београда од њега наручивале обућу. Лукић је након формирања фудбалског клуба Раднички из Ирига 1938. године направио за све играче копачке и поклонио клубу.

Играчи фудбалског клуба Ириг пре Другог светског рата

Велика неправда је задесила Лукића неколико година касније, јер је немачки индустријалац Адолф Даслер, газда и оснивач чувене спортске фирме „Адидас“, дизајнирао и производио копачке по Лукићевом моделу, од којег он није имао никакве користи. Сав капитал и слава је отишла немачким индустријалцима.

Слободан Гужвица

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar