Иза гора и долина – три века Словака у Војводини - Музеј Војводине

Иза гора и долина – три века Словака у Војводини

26.10.2016. | Изложбе

Za horami, za dolami lúčka zelená,
zamiloval som si dievča, čierne oči má…

Поводом обележавања Дана музеја, у среду, 26. октобра 2016. године у 13 сати, у Дунавској 35, отвара се изложба “Иза гора и долина – три века Словака у Војводини”. Аутори изложбе су етнолози Анка Сеч-Пинћир, мр Катарина Радисављевић, Татјана Бугарски, Александар Петијевић и историчари Војислав Мартинов, Чарна Милинковић, Мирјана Лакић и Александра Стефанов.

Навршава се већ треће столеће од како на простору данашње Војводине живе припадници словачке националне заједнице. Од времена насељавања у 18. веку, до данас, Словаци су оставили  дубок траг у историји и култури  Војводине.

Главни циљ вишегодишњег пројекта Музеја Војводине је било презентовање идентитетских карактеристика Словака у Војводини путем мултидисциплинарне изложбе. Заједничким радом тима кустоса етнолога, историчара и историчара уметности на изложби је представљена словачка материјална, духовна и културна баштина.  Излагањем музејских предмета, архивске грађе и ликовних дела у ширем културно-историјском контексту, приказан је живот словачке етничке групе у Војводини у временском периоду од досељавања до данас.

Историјски сегмет изложбе започиње досељавањем и организовањем верског живота и школства током 18. века. Временски ток дуг три века представљен је кроз тематске целине које говоре о развоју културних, привредних и националних институцуја, као и истицањем личности значајних за академски, политички, културни и уметнички живот словачке етничке заједнице. Важан сегмент изложбе чини осветљавање политичких и културних веза Словака са Србима на просторима данашње Војводине.

Елементи традицијске културе су приказани музејским предметима који потичу с краја 19. и почетка 20. века и који се чувају у етнолошким збиркама Музеја Војводине.  Кроз образац материјалне културе постављене у контекст појава битних за очување и неговање етничког и локалног идентитета Словака, приказани су неки елементи привреде, као што је узгој хмеља и конопље, духовна и обичајна пракса у годишњем и животном циклусу, као и традицијско одевање и домаћа текстилна радиност. Излагањем репрезентативних предмета желело се одступити од стеротипа који су данас карактеристични за поимање идентитета словачке етничке заједнице у Војводини.

Словачка наивна уметност је изложена у одвојеном сегменту изложбе и представљена је делима из Галерије наивне уметности у Ковачици. Радови наивних сликара чине значајну област културе по којој је словачка национална заједница препознатљива, не само у Војводини, него и на међународној уметничкој сцени.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar