Изложба цртежа и таписерија мр Милице Кецман “Архаични часови (1984-2019)” - Музеј Војводине

Изложба цртежа и таписерија мр Милице Кецман “Архаични часови (1984-2019)”

07.03.2019. | Изложбе

Поводом свог 58. рођендана, Установа за израду таписерија “Атеље 61” организује изложбу цртежа и таписерија мр Милице Кецман “Архаични часови (1984-2019)”. Изложба ће бити отворена у Свечаној сали Музеја Војводине у четвртак, 7. марта 2019. са почетком у 19 часова.

Наступи перформативног карактера, процесуална уметност, постпедагогија, богат цртачки, сликарски и таписеријски опус, везују се за стваралаштво Милице Кецман, која се својим радикалним и инвентивним приступом у различитим пољима деловања, уткала у саму азбуку војвођанске авангарде прошлог века.

Таписеријски опус Милице Кецман као један од механизама потраге за изразом, који баштини део националне Збирке таписерија „Атељеа 61“ јесте једна од линија стварања нове традиције таписерије аутономног пута. Из тог разлога, као изразити представник наратива аутономности у изразу и поетици, поставка „Архаични часови,таписерије и цртежи 1984-2019“, Милице Кецман јесу одабир „Атељеа 61“ за обележавање 58. година постојања јединственог таписеријског центра у региону и у нас.

Историја уметности је показала да је корифејски подухват оснивања „Атељеа 61“ оставио значајне последице на српску савремену уметност друге половине 20. столећа о чему говоре стручни текстови,анализе и студије које су проблематизовале српску таписерију кроз појединачне уметничке опусе и кроз интердисциплинарна истраживања позиције таписерије као ликовне дисциплине.

У том контексту, и обележавање 58. године постојања „Атељеа 61“ – установе са статусом посебног друштвеног значаја за заједницу и државу, а путем изложбе „Архаични часови,таписерије и цртежи 1984-2019“ Милице Кецман, јесте начин да се ревалоризује и изнова ишчитава део стваралачког опуса саме припаднице војвођанске авангардне сцене, Милице Кецман, једновремено подсећајући на изразито богату историју и савременост наше модерне уметности, на пољу таписерије коју баштини, негује и популарише „Атеље 61“.

Изложбу „Атељеа 61“, „Архаични часови, таписерије и цртежи,1984-2019“ Милице Кецман, публика може погледати до 22.марта у Музеју Војводине.

Доц. мр Милица Кецман, академски сликар
Рођена у Руми 1960. године. Након завршене Уметничке школе у Новом Саду, студирала сликарство на Академији уметности у Новом Саду и Факултету ликовних уметности у Београду. Завршила постдипломске студије на Факултету ликовних уметности у Београду 1987., код професора Бранислава Протића (Одсек за цртеж). Од 1984. члан Удружења ликовних уметника Србије. Била је уредник и издавач Интернационалног гласила за продукцију нове стварности ЕX НИХИЛО и вођа Перформативне групе ЕX НИХИЛО, која се бавила продукцијом радова из области проширених медија, перфомансом, хепенингом, креативним читањем, гестуалном и процесуалном уметношћу. Студијски боравци и путовања: Грчка, Италија, Француска. Бави се сликарством, перформансом, цртежом, таписеријом. Велики број њених таписерија изведен је у “Атељеу 61”.  Остварила бројне самосталне и колективне изложбе и Југославији и ван ње.  До 2002. године, била је асистент на предмету Интермедијална истраживања – Академија уметности у Новом Саду, код Проф. Лидије Пришић Сребротњак. Од 2007. ангажована је као спољни сарадник у звању доцент на Техничком факултету у Бихаћу, / Текстилни одсек. 2011. године објавила је монографију „Босанскопетровачки ћилим“.  Добитник је више награда и признања за свој рад на пољу уметности. Награду “Атељеа 61” за таписерију добила  2005.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar