Изложба дечјих радова „Бајке и биљке“ - Музеј Војводине

Изложба дечјих радова „Бајке и биљке“

27.02.2019. | Изложбе

У среду, 27. фебуара 2019. године у 18 сати, у Музеју Војводине, Дунавска 35, отвара се изложба дечјих радова насталих у оквиру заједничког пројекта „Бајке и биљке“ Музеја Војводине и ПУ Радосно детињство Нови Сад.

Аутори пројекта су Владимира Станисављевић, музејски саветник – педагог, Јелена Тишма, стручни сарадник за ликовну културу ПУ Радосно детињство и Александар Медовић, виши кустос – археоботаничар.

На отварању ће говорити: мр Лидија Мустеданагић, помоћник директора Музеја Војводине и Маријана Попов, директор ПУ Радосно детињство Нови Сад.

Изложбу отвара: Слађана Велендечић, руководилац Одељења за педагошки рад и односе с јавношћу Музеја Војводине. Наступиће деца из вртића  Сигридруг интерпретацијом руске народне приче „Деда и репа“ са васпитачицом Наташом Кнежевић.

Интерактивни едукативни пројекат „Бајке и биљке“ путем игре и креативности, обједињује сазнања из археологије, археоботанике, музеологије, позоришне, ликовне и примењене уметности. Осмишљен је и обликован примерено узрасним особеностима деце старијег и предшколског узраста. Циљ програма је упознавање света биљака, развијања, еколошке свести и осећаја одговорности према културној и природној баштини, богаћење речника и развијање маште путем бајки, развијање и ширење музејске културе.

Пројекту је претходила едуковација васпитача за реализацију истог.

Програм у Музеју Војводине:
На археолошком делу поставке открили смо које биљке су некада људи гајили, које су праисторијске алатке и посуде користили за припремење и чување хране, разговарали о повезаности живе и неживе природе, свету биљака и њиховом значај. Деца су посетила археоботаничку башту, сејали биљке и разговарали са археоботаничарем, слушали бајке о биљкама  На крају програма у Музеју, деца су изела игроказ по мотиву руске народне приче „Деда и репа“.

Програм у вртићима
Све своје искуство из Музеја преточили су у вртићу у чаробне биљке.

Учесници програма – вртићи и васпитачи:
Звончица Весна Лукач Боба Кресовић,
Сигридруг Наташа Кнежевић
ВеверицаМарија Божић Зорица Трнинић
Палчица Олгица Брадаш, Наташа Паунић
Весели возић Бранка Каравла, Ивана Јовановић
Црвенкапа Биљана Летић, Драгана Миљков Синџановић
Различак Маја Ломпар Петровић, Мира Кантар
Различак Даниела Ристић, Мирјана Марковић
Златна греда Елена Дабић, Весна Крагуљ
Чаролија Катица Настић, Тања Кузмановић
Мрвица Ирена Калајџић, Евица Малешевић
Петар Пан Милка Дринић и Биљана Милорадовић – Митровић.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar