Изложба "Добруџански ратници" у Румунији - Музеј Војводине

Изложба “Добруџански ратници” у Румунији

31.08.2016. | Изложбе

У среду, 31. августа 2016. године у Националном војном музеју у Констанци (Румунија), отвара се изложба “Добруџански ратници” аутора – историчара др Предрага Бајића, Илије Комненовића и Војислава Мартинова.

Изложба је реализована у сарадњи са Националним војним музејом из Констанце (Румунија), поводом стогодишњице уласка Румуније у Први светски рат и борби у Добруџи, подручју између окуке Дунава и Црног мора. Она говори о учешћу 1. Српске добровољачке дивизије у тим борбама. Ова дивизија, као и касније формирана 2. Српска добровољачка дивизија (од њих је формиран Српски добровољачки корпус) била је формирана махом од ратних заробљеника и пребега из аустро-угарске војске на Источном фронту, међу којима су велики проценат чинили Срби из данашње Војводине. Такође су приказани догађаји у овим јединицама током револуционарног врења у Русији, њихово драматично пребацивање на Солунски фронт и касније учешће Југословенске дивизије у пробоју Солунског фронта.

Изложба ће прво бити постављена у Констанци, 31. августа, на стогодишњицу румунског објављивања рата Бугарској. Током јесени биће постављена у Музеју Војводине. Ту ће јој бити додате тематске целине о учешћу „Добруџана“ у аграрној реформи и колонизацији Војводине 1919-1941. и НОБ-у.

Коаутори изложбе су др Предраг Бајић, Илија Комненовић и Војислав Мартинов. Текст каталога и информатора за изложбу у Констанци написао је др Предраг Бајић. Аутор просторног решења и дизајна је Дарко Вуковић. Преводилац на румунски језик је Илеана Ненадић – Урсу. Рецензенти изложбе су др Милан Мицић и проф. др Слободан Бјелица.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar