Изложба ДУНАВСКЕ ИГРЕ ПРЕСТОЛА пад и уздизање варвара - Музеј Војводине

Изложба ДУНАВСКЕ ИГРЕ ПРЕСТОЛА пад и уздизање варвара

06.09.2021. | Вести

У уторак, 21. септембра, у 19 сати, у Музеју Војводине (Дунавска 35) отвара се изложба ДУНАВСКЕ ИГРЕ ПРЕСТОЛА – пад и уздизање варвара, аутора: Станка Трифуновића, Јелене Ђорђевић, Иване Пашић, мр Војислава Ђорђевића и Марије Ћуковић.

Од протеривања Адама и Еве из Раја, на обалама Фисона (Дунава), једне од рајских река, људи су у покушајима поновног проналажења Богом им датог Дома, стварали историју Европе. Тек по неки ред записан пером није ни принети небројеним страницама записаним у слојевима земље, које археолози предано ишчитавају сваким новим истраживањем.

Изложба представља сумиране резултате старих и нових археолошких истраживања на подручју Српског Подунавља, у контексту великих историјских догађаја 1. миленијума н.е. Представљајући пре свега материјалну културу варварских народа најпре на римским границама, а потом у другим историјским околностима, користећи аутентичне писане изворе и ликовне представе, изложба води посетиоца кроз узбудљиву историјску причу. Од покоравања Панонаца и Дачана у време првих римских царева, преко Бича Божијег, до темеља савремене, хришћанске Европе са првим облицима држава које и данас постоје у средњем и доњем Подунављу.

Предмети свакодневице, керамички лонци, челично оружје, метални и други накит, тихи су, али речити сведоци пред стручним иследницима Прошлости.

Аутори изложбе, кустоси из Музеја Војводине у Новом Саду, Народног музеја у Панчеву и Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Петроварадину, први пут после 30 година, од изложбе Музеја града Београда, Словени у југословенском Подунављу, дају нови, аутентичан приказ и интерпретацију историјских и археолошких чињеница, појава и процеса на том простору. Велики део експоната потиче са аутентичних истраживања самих аутора, а они су допуњени експонатима из још осам музеја из Србије.

Изложба се реализује поводом одржавања међународне археолошке конференције Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е., која ће се одржати у Музеју Војводине од 4. до 7. октобра 2021. године. Напомињемо да је ово прва конференција, са овом тематиком, после 25 година, када је одржан 6. Конгрес за словенску археологију, у организацији Међународне уније за словенску археологију.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar