Изложба фотографија и промоција фотомонографије "20 година у једној секунди" - Музеј Војводине

Изложба фотографија и промоција фотомонографије “20 година у једној секунди”

24.04.2018. | Изложбе

Ретроспективна изложба фотографија “20 година у једној секунди” фоторепортера Дарка Дозета биће отворена 24. априла 2018. godine у 19 часова, у Музеју Војводине.

Изложбом ће уједно бити промовисана и истоимена фотомонографија уприличена поводом 20 година професионалног рада и 25 година бављења фотографијом.

На промоцији ће, уз аутора, говорити и Игор Мировић, председник Владе Војводине, Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник “Вечерњих новости”, а госте ће поздравити др Драго Његован, директор Музеја Војводине. Изложбу ће отоворити Манојло – Мањо Вукотић, доајен српског новинарства и дугогодишњи Дозетов главни и одговорни уредник.

У пратећем програму следи дружење које ће пригодном песмом и музиком увеличати Марија Бајић и бенд “Грејви тјун”

Дарко Дозет, фоторепортер, аутор фотомононграфије, рођен је 7. децембра 1976. године у Новом Саду. У свом граду, који му је вечна инспирација, завршио је Средњу графичку школу, смер фотографија, и тако је стекао формално фотографско образовање. На првом радном месту у новосадском дневном листу „Дневник” запослио се 1996. године, а од1998. до 2007. године, био је фоторепортер Новинске агенције Танјуг. У компанији “Новости” ради и ствара од 2007. године.

Дозет се, у својој плодоносној каријери окушао се у свим гранама новинске фотографије и сарађивао са најугледнијим светским новинским агенцијама, а фотографије су му објављивали сви водећи светски листови и магазини. Његовим фотографијама илустровано је више од хиљаду насловних страна најзначајнијих и најутицајних медија, а првенствено “Вечерњих новости”. Од 1998. године члан је Удружења новинара Србије, а од 2017. је и члан његове Управе.

Самосталне изложбе имао је у више од педесет градова Србије и иностранствa. Аутор је пројекта „Корени душе“ посвећеног Косову и Метохији, коаутор пројекта „Сведоци трајања“ који приказује српску културну баштину у Републици Румунији. Аутор је и фотомонографије „Чувари успомена и сведоци историје” посвећене колегама фоторепортерима из Војводине од Другог светског рата до данас.

Знање и богато искуство несебично преноси и другима, држећи предавања о новинској фотографији, а о томе је између осталог говорио у Руском музеју фотографије, Новосадском универзитету, Музеју Војводине, Културном центру Новог Сада, Културном центру Зрењанина…

Добитник је низа признања за рад и стваралаштво на пољу фотографије. Прву награду на Међународном фестивалу репортаже „Интерфер”, понео је 2015. године, а за најбољег фоторепортера „Вечерњих Новости” проглашен је 2016. године. Понео је, такође, и награду „Лаза Костић“ коју за фотографију додељује Удружење новинара Србије.

 

{gallery}fotogalerija/20_godina_u_jednoj_sekundi{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar