Изложба фотографија "Скулптурални предео Нордланда" - Музеј Војводине

Изложба фотографија “Скулптурални предео Нордланда”

03.11.2017. | Изложбе

Позивамо Вас на отварање изложбе фотографија “Скулптурални предео Нордланда” у петак, 3. новембра, 19 сати, Дунавска 35  и на истоимени семинар у суботу, 4. новембра у 11 сати.

Изложба чији је аутор Кристофер Долмен на уметнички начин представља један од највећих уметничких пројеката у Норвешкој који је започет током деведесетих и после 2000. године. Неколико водећих скандинавских и светских уметника поставили су 36 скулптура у грандиозним пределима Нордланда – амбициозан и иновативан пројекат под називом “Скулпурални предео Нордланда”.

Осим са изузетним скулптурама, овом изложбом Вас упознајемо и са нордландским пределима – пределима које је природа кроз векове обликовала. Пределима у којима су присутни јасни трагови тешке борбе многих генерација за опстанак, али и среће, обиља и животног задовољства.
Природа и скулптурални предео су неодвојиви једно од другог, а ми се надамо да ова изложба може да буде узбудљиво путовање кроз један јединствен пројекат, не само у норвешком контексту.

Идеја о “Скулптуралном пределу Нордланда” лансирана је 1988, пре него што је појам глобализације ушао у моду. Идеја је имала много политичких, економских и културних аспеката. Питања о односу центра и периферије су била централна. Како је периферија без јавне уметничке збирке створила простор за уметност која је скренула пажњу јавности и допринела истицању једне од најудаљенијих европских тачака?

“Скулптурални предео Нордланда” је резултат блиске сарадње уметника, бирократа, политичара, историчара уметности и уметничких критичара. Ипак се не може довољно нагласити колико је било незамисливо у норвешким уметничким круговима да ће једна таква уметничка збирка бити реализована у општинама са најмањим бројем становништва, а уз све то на северу земље.

{gallery}fotogalerija/skulpturalni_predeo_nordlanda{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar