Изложба „Испит зрелости“ у Народном музеју Ужице - Музеј Војводине

Изложба „Испит зрелости“ у Народном музеју Ужице

30.06.2023. | Вести, Изложбе

У Народном музеју Ужице, у уторак, 20. јуна 2023. године, отворена је изложба Музеја Војводине из Новог Сада, Испит зрелости – Матуранти војвођанских гимназија од половине 19. века до 60-их година 20. века.  ауторки Чарне Милинковић, вишег кустоса, историчара и Љубице Отић, музејског саветника.

Изложба приказује историјски развој гимназија на простору Војводине, од друге половине 19. века (када се појављују први испити зрелости у српским гимназијама), до 60-их година 20. века (када почиње нови начин и приступ прославе матуре препознатљив и данашњим ђацима), а у питању су гимназије које су и данас актуелне. Кроз реконструкцију учионице са краја 19. и почетка 20. века, кроз историјске записе комисија са полагања испита зрелости, ђачка сведочанстава и књижице, школске извештаје, кроз сачуване матурске таблое, наставна средства, уџбенике, одећу која осликава одређени временски период, актуелну музику и фотографске атељеe, публици ће бити приближена друштвено-политичка и васпитно-образовна ситуација једног времена. Школски или матурски таблои били су некада одраз захвалности једне генерације своме разредном старешини, која је са пуним правом понела епитет зрели.

Идеја ауторки изложбе је била да путем изложених експоната прикажу и дочарају систем образовања, али исто тако и начин забављања младих, њихов друштвени живот, матурске балове, начин одевања од школских дана све до матурског бала.

У програму отварања изложбе учествовало је Певачко друштво „Златиборска вила“.

Директорка Народног музеја Ужице Славица Стефановић је ученицима основних и средњих школа, који су учествовали на Државном такмичењу из историје, уручила пригодан поклон, двотомну Историју Ужица. Испред Основне школе „Душан Јерковић“ поклоне су примили Владислав Лав Марјановић, Војин Бојковић, Вељко Маринковић, Немања Матијевић и Душан Николић, а испред Ужичке гимназије Урош Бурлић, Сара Пипловић и Марко Дрндаревић. Поред награђених ученика и њихови ментори су добили каталог изложбе „Испит зрелости“.

Изложбу је отворио члан Градског већа Ратко Трнчић задужен за друштвене делатности, уз позив Ужичанима да наредних дана посете изложбу у Народном музеју и открију низ нових детаља о томе како се некада школовало и сазревало у равничарским крајевима.

„Сећате ли се првог албума групе Рани мраз који је Балашевић насловио Мојој мами уместо матурске слике у излогу?  Те слике су биле диван начин да се промовишу вредни, млади, лепи људи који су  успешно окончали део свог школовања. Ова изложба ће нас подстаћи да се вратимо у прошлост и присетимо какав је био наш испит зрелости, матурантско вече, како су изгледале наше школе, сведочанства, униформе, да у сећање призовемо драге ликове школских другарица и другова.“

Изложба је отворена до 20. јула 2023. године.

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar