Изложба "Култура сећања - ко не памти изнова проживљава" у Музеју Војводине - Музеј Војводине

Изложба “Култура сећања – ко не памти изнова проживљава” у Музеју Војводине

11.10.2017. | Вести

Изложба „Култура сећања – ко не памти изнова проживљава“ посвећена је једном од најтрагичнијих догађаја из времена 2. светског рата и једном од најтежих масовних злочина у Србији, масовном стрељању талаца у Краљеву 15-20. октобра. У том геноцидном злочину неселективне одмазде стрељано је више од 2.000 житеља Краљева и околних места. До сада прецизно утврђени појединачни списак садржи 2.194 имена, што још није коначна цифра.

Краљевачко стрељање било је, уз злочине у Мачви и Крагујевцу, једна у низу масовних неселективних одмазди предузетих од немачких окупатора уочи гушења „Ужичке републике“ крајем новембра.

На изложби су, поред паноа са фотографијама везаним за сам злочин, приказани и спискови жртава, прикупљани још током окупације, као и фотографије везане за послератна обележавања сећања на тај догађај и његове жртве.

Посебан део изложбе је избор од 50 слика из фонда Уметничког одељења народног музеја у Карљеву, које су деценијама стварали најеминентнији југословенски ликовни уметници, инспирисани краљевачком трагедијом.

Ауторке излобе су историчарка Силвија Крејаковић, музејски саветник, и историчарка уметности Сузана Новчић, музејски саветник.

Изложба ће у просторијама Музеја Војводине у Дунавској 37 бити отворена до 22. октобра.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar