Изложба Музеја Војводине гостује у Историјском архиву Града Новог Сада - Музеј Војводине

Изложба Музеја Војводине гостује у Историјском архиву Града Новог Сада

07.11.2022. | Изложбе

Музеј Војводине и Историјски архив Града Новог Сада позивају Вас на изложбу Портрети знаменитих личности из доба присаједињења Војводине Краљевини Србији 1918. аутора Зорана Вељановића, архивског саветника и кустоса – историчара.

У данима обележавања годишњице ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и присаједињења Војводине Србији 1918. биће постављена изложба Музеја Војводине у Историјском архиву Града Новог Сада. На изложби ће бити изложена 22 портрета из Збирке Музеја присаједињења 1918. и биста Краља Петра I Карађорђевића. Портрете су, већим делом, израдили савремени војвођански академски сликари у техници уља на платну, по наруџбини аутора сталне поставке реализоване поводом 100-годишњице присаједињења Војводине Србији. Ова јединствена збирка која садржи, поред осталог, и портрете свих седам жена посланица на Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и осталих Словена у Новом Саду (25. новембар 1918) се потом увећала аквизицијом и поклонима академика Саве Халугина.

Посетиоци ће бити у прилици да се у времену трајања изложбе – од 8. до 15. новембра 2022. – подсете на славне дане и славне личности из историје Војводине.

Свечано отварање изложбе биће 8. новембра 2022. године у 12. сати у изложбеној сали Историјског архива Града Новог Сада (ул. Филипа Вишњића 2а). Публици ће поздравити Петар Ђурђев, директор ИаГНС, рецензент изложбе, мр Тијана Станковић Пештерац, директор Музеја Војводине, као и аутор изложбе.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar