Изложба о Константину Костићу у Сомбору - Музеј Војводине

Изложба о Константину Костићу у Сомбору

01.10.2021. | Вести, Изложбе

Дугогодишња и добра сарадња Музеја Војводине са Градским музејем у Сомбору потврђена је кроз реализацију изложбе која је приређена на почетку јесењи у једном од најлепших војвођанских градова.

У изложбеној сали Градског музеја у Сомбору 30. септембра 2021. године у 18 сати отворена је тематска изложба Констатнин Костић – народни трибун 1918, аутора Зорана Вељановића, архивског саветника и кустоса – историчара у Музеју Војводине (сарадник на изложби др Десанка Костић). На тај начин Сомборци су били у прилици да се кроз 169 изложених предмета (докуменати, фотографије, књиге, предмети, видео презентација и изложбени каталог) по први пут упознају са животом и деловањем једног од најзначајнијих личности војвођанске и сомборске историје.

На отварању изложбе бројну публику су поздравили мр Тијана Станковић Пештерац, директорка Музеја Војводине и Давид Фирањ, директор Градског музеја у Сомбору, док је о изложби, односно историјском контексту и самом Константину Костићу као једном од народних трибуна у 1918. години кад су пречански Срби досањали свој вековни сан присајединивши се Краљевини Србији (25. новембра 1918) и јужнословенској заједници (1. децембра 1918), говорио редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду и предеседник Управног одбора Музеја Војводине др Дејан Микавица. Публици су се обратили и аутор изложбе Зоран Вељановић и унука Константина Костића, др Дресанка Костић. Комесар изложбе, уједно и један од рецензената је била Милка Љубоја, музејски саветник – историчар из Градског музеја у Сомбору.

Изложба је приређена уз све здравствена мере.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar