Изложба о милитаријама у Градском музеју Бечеј - Музеј Војводине

Изложба о милитаријама у Градском музеју Бечеј

16.09.2022. | Вести

Јуче 15. септембра у 12 сати у Градском музеју Бечеј отворена је изложба Војне капе и шлемови од средине 19. до средине 20. века.

Изложба аутора Зорана Вељановића, кустоса историчара и архивског саветника Војне капе и шлемови од средине 19. до седине 20. века, настала је из колекције новосадског колекционара Дејана Крагића. Приказује више од педесет музејских предмета који су хронолошки сложени по периодима, државама и родовима. Поред шајкача, шапки и шлемова српске војске приказани су и војне капе и шлемови Централних сила, Антанте, СССР и САД.

Материјал је до сада први пут излаган Музеју Војводине, а ово је његово друго ексклузивно појављивање. Репрезентативност грађе и музеалног приступа представља изванредан догађај како за лаичку тако и за стручну јавност.

Модератор бечејске изложбе био је кустос историчар Немања Карапанџић, а изложбу је пред представницима градских власти, Музеја Војводине и Војног музеја из Београда, те домаће публике, отворио директор Градског музеја Бечеј Акош Тојзан.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar