Изложба „Портрети знаменитих личности из доба Присаједињења Војводине Краљевини Србији 1918.ˮ - Muzej Vojvodine

Изложба „Портрети знаменитих личности из доба Присаједињења Војводине Краљевини Србији 1918.ˮ

15.11.2021. | Вести

Добра сарадња Музеја Војводине са установама културе у АП Војводини потврђена кроз реализацију још једне изложбе у највећем граду на северу Бачке.

Обележавање ослобођење и уједињење 1918. године, у највећем граду на северу Бачке Суботичани су обновили 1994. године. За ту прилику Српски и Буњевачки културни центри су осмислили тродневну манифестацију „Браћа увек – увик заједноˮ која традиционално отпочиње изложбеном поставком. За овогодишњу прославу понуђено је Музеју Војводине да приреди одговарајућу изложбу која би се односила на овај значајан  датум. Отуда је 10. новембра 2021. године у 19 сати у раскошној изложбеној сали Српског културног центра „Св. Сава” у Суботици отворена тематска изложба „Портрети знаменитих личности из доба присаједињења Војводине Краљевини Србији 1918.ˮ, аутора Зорана Вељановића, архивског саветника и кустоса – историчара у Музеју Војводине. Том приликом Суботичани су били у прилици да се кроз 22 изложених музејских предмета (портрета, који су дела савремених уметника) упознају о догађајима и личностима неких од најзначајнијих народних првака војвођанске и суботичке историје. Поред осталог  есклузивност изложбе је и сама чињеница да су суботичани били у могућности да по први пут виде портрете свих пет суботичанки које су биле посланице на Великој народној скупштини у Новом Саду 25. новембра 1918. године, и да у пратећем изложбеном каталогу упознају и њихове биографије.

На отварању изложбе публику су поздравили у име домаћина Миле Тасић, у име Музеја Војводине мр Тијана Станковић Пештерац, док су о изложби, односно историјском контексту, политичкој идеологији пречанских Срба, ослобођењу и уједињењу Војводине Краљевини Србији 1918, као и о самим личностима и поставци говорили рецензенти изложбе: редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду и председник Управног одбора Музеја Војводине др Дејан Микавица и историчар Мср Петар Ђурђев. Публици се обратио и аутор изложбе Зоран Вељановић, а изложбу је отворила мр Тијана Станковић Пештерац, директорка Музеја Војводине.

Изложба је приређена уз све здравствена мере.

„Суботичка поставкаˮ изложбе „Портрети знаменитих личности из доба присаједињења Војводине Краљевини Србији 1918.ˮ (Суботица 10. новембар 2021)

 

„Суботичка поставкаˮ (детаљ) изложбе: Манда Сударевић, Катица Рајчић, Марија Мара Малагурски, Анастасија Манојловић, и Олга Станковић (с лева на десно).

 

Петар Ђурђев, Зоран Вељановић, мр Тијана Станковић Пештерац, проф. др Дејан Микавица, др Сузана Остојић Кујунџић на отварању изложбе у Суботици (Суботица, СКЦ „Св. Саваˮ, 10. новембар 2021)

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar